Mrak Taritaš: Komunalni redari još samo ne mjere tlak i ne razvode brakove

Facebook

“Aposolutno dobar, zakon koji donosi veliki iskorak, ocjene su koje su o novom Zakonu o zaštiti životinja u četvrtak u Hrvatskom saboru izrekli saborski zastupnici, upozoravajući pritom kako zakon donosi previše obveza općinama i gradovima te komunalnim redarima, a nezavisna Anka Mrak Taritaš rekla je da oni ‘još samo ne mjere tlak i ne razvode brakove’.

Olako dajemo obveze općinama i gradovima, oni raspolažu različitim sredstvima i barem ih polovica neće moći provesti predviđene obveze, upozorila je Anka Mrak Taritaš (Klub NZ). Drži i da zakon na “leđa” komunalnih redara stavlja previše obveza. Kad ne znamo tko što treba raditi, spasonosno rješene je komunalni redar, pitanje je trenutka kad će mjeriti tlak i razvoditi brakove, kaže zastupnica referirajući se na činjenicu da će redar moći utvrđivati je li pas mikročipiran.

U svakoj županiji sklonište za napuštene životinje

I SDP-ov Marko Vešligaj upozorava da se “opet nešto” prebacuje na gradove i općine. Trošak liječenja životinje kojoj se ne može utvrditi vlasnik snosit će općine, odnosno gradovi, neke će to moći financirati, neke ne, kaže zastupnik.

Zastupnici apostrofiraju prijedog da se u svakoj županiji mora osnovati najmanje jedno sklonište za napuštene životinje s najmanje 50 mjesta, te da životinje u njemu ostaju do udomljenja, dakle više ih se ne bi eutanaziralo nakon 60 dana. Time činimo snažan iskorak, no sasvim sigurno će se pojaviti problem financiranja, kaže Josip Križanić (HDZ).

Milorad Batinić (HNS) predlaže da brigu o skloništima preuzmu županije, a da općine i gradovi participiraju u “fondu” temeljem broja stanovnika, zauzima se i da gradovi s više od 50 tisuća stanovnika samostalno brinu o skloništima.

Na godišnjoj razini po skloništu će trebati 549 tisuća kuna, za 21 sklonište ukupno 11, 5 milijuna kuna, a za izgradnju tri skloništa koja još nisu osnovana (u Brodsko-posavskoj, Dubrovačkoj i Ličko-senjskoj županiji) u 2018. treba osigurati ukupno 13, 8 milijuna kuna, naveo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Zastupnici podržavaju zabranu držanja u zatočeništvu dupina i medvjeda, čupanje perja živoj peradi, vezivanje pasa, držanje divljih životinja u gostionicama. Ponukalo je to HDZ-ova Antu Babića da, referirajući se na propisane kazne, izračuna da bi ugostitelj Macola mogao biti kažnje sa nekih 180 tisuća kuna. U njegovu restoranu imate dva medvjeda i šest veprova, pobrojao je zastupnik.

Napušteni psi veliki problem u Međimurju

Veljko Kajtazi (zastupnik nacionalnih manjina) i Branimir Bunjac (ŽZ) upozoravaju kako u Međimurskoj županiji, poglavito u romskim naseljima, veliki problem predstavljaju napušteni psi. Računa se da ih na razini županije ima oko pet tisuća, kaže Bunjac, dok Kajtazi podržava kolege koji smatraju da se lokalnim jedinicama treba odobriti da propišu sterilizaciju kad se to pokaže nužnim.

Unatoč suglasju o većini pitanja, zastupnici su se na nekima, ipak, razišli.

Pa tako, Mrak Taritaš predlaže da se zabrane tradicijske borbe bikova, s čim se ne slaže Ante Sanader (HDZ). To nije ubijanje bikova, osim toga, ako ubijete običaj ubit ćete i selo, a u selima Dalmatinske Zagore te su borbe dugo bile glavna zabava, kaže Sanader.


Komentari