MOŽETE ODJAVITI HTV, A ONI VAM NE SMIJU UĆI U KUĆU/STAN!

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odlučio je kako je HRT postupao nezakonito kada je provjeravao korištenja odjavljenog prijamnika, odnosno kada je, nakon što bi vlasnik prijamnika odbio kontroloru pristup u stan, ponovno prijavljivao istoga za plaćanje mjesečne pristojbe.

“Prema ocjeni Visokog upravnog suda RH nezakonitost… postoji i zbog propisivanja mogućnosti svakodobne kontrole posjeda i/ili vlasništva prijamnika, piše index.hr.

Naime, prema odredbi članka 47. Zakona o HRT-u, korištenjem neprijavljenog prijamnika ili korištenjem prijamnika nakon odjave obveznik pristojbe čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna. Budući da su za prekršaje i prekršajne kazne nadležni prekršajni sudovi, Visoki upravni sud RH smatra da je donositelj predmetne odluke izašao iz zakonskih okvira u smislu da je neovlašteno propisao sankciju za neprijavljivanje prijamnika odnosno korištenja odjavljenog prijamnika.

U tim slučajevima HRT je protiv obveznika pristojbe mogao jedino podnijeti prekršajnu prijavu (optužni prijedlog) nadležnom prekršajnom sudu te pokrenuti prekršajni postupak, na što je kao pravna osoba s javnim ovlastima izravno ovlašten temeljem odredbe članka 109. stavka 1. točke 3.


Komentari