Most poručio: ‘Moramo naći način kako liječnike zadržati u Hrvatskoj’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

S ciljem poboljšanja položaja liječnika Most je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopune Kaznenog zakona kao i Zakona o reprezentativnosti udruga i sindikata poručivši u ponedjeljak vladajućima kako je od nemjerljivog značaja na vrijeme prepoznati aktivnosti kojima će se liječnici zadržati u Hrvatskoj.

“Ukazujemo na nelogičnosti i nepravde i nudimo konkretna rješenja jer je za nas sektor zdravstva od nacionalnog interesa”, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov sa konferencije za novinare u Hrvatskom saboru. Samo u zadnje četiri godine iz Hrvatske je otišlo 550 liječnika, a u idućih 10 godina u mirovinu ide njih više od od 4 tisuće, što su, kazao je Petrov, zabrinjavajući podaci.

“Zakonom o reprezentativnosti udruga i sindikata iz 2014. liječnici su izgubili pravo u granskom kolektivnom pregovaranju. Time nije nanešena šteta samo liječnicima nego građanima koji imaju smanjenu dostupnu zdravstvenu zaštitu koja im je Ustavom zajamčena”, upozorio je nekadašnji zamjenik minisitra zdravstva Ivan Bekavac.

Izmjenama tog zakona, ističe, prepoznala bi se važnost uloge liječnika u granskom kolektivnom pregovaranju. Dopunom Kaznenog zakona trebalo bi se uvesti novo kazneno djelo Prisila prema zdravstvenom radniku te se tako, kaže Ines Strenja Linić, liječnicima i medicinskim sestrama omogući da rade svoj posao, a pacijentima pruži zaštitu.

„Potrebno je imati konačan zakonodavno-pravni okvir koji bi zaštitio liječnike i druge zdravstvene djelatnike u obavljanju zdravstvene djelatnosti. Također, treba poduzeti hitne izmjene zakonskih propisa kojim bi se adekvatno kaznilo počinitelje takvih napada, te preveniralo buduća slična djela.

Nužno je intervenirati u Kazneni zakon RH tako da se konačno na temeljit i jasan način riješi problem adekvatne pravne zaštite liječnika. Sadašnjim zakonskim pretpostavkama nije utvrđeno sankcioniranje drugih osoba koje na bilo koji način onemogućuju liječnike i zdravstvene djelatnike u obavljanju njegove djelatnosti”, pojašnjavala je Strenja Linić.

Istaknula je kako je u 2016. samo na liječnike zabilježeno 77 fizičkih napada, a za medicinske sestre se i ne bilježe. Strenja-Linić založila se za osnivanje posebnog Fonda za inovativnu terapiju kako bi liječenje teško oboljele djece kao što su djeca sa spinalnom mišićnom atrofijom, moglo započeti odmah i prije uvrštavanja na listu HZZO, ako je terapija već odobrena i uvrštena u Americi i Europi.


Komentari