MOST O PROGRAMIMA SINIŠE VARGE: ‘Ne želimo propagandne trikove, nego korist svih građana’

www.hdz.hr

Most se oglasio o zdravstvenom sustavu i programu 72 SATA za hitno liječenje oboljelih od karcinoma.

Most nezavisnih lista smatra da je nužna kadrovska i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava.

“U suradnji s ministrom Nakićem inzistirat ćemo na racionalizaciji, povećanju učinkovitosti svih sastavnica zdravstva te rasterećenju bolničkog sustava. Tražit ćemo veću odgovornost svih dionika zdravstvenog sustava, od liječnika preko sestara i svih zdravstvenih djelatnika, ali i stručnih društava i komora te udruga bolesnika. Neophodno je hitno stvaranje dijagnostičko-terapijskih smjernica, jasno definiranje sadašnjeg postignutog standarda kojeg branimo kao zadnju crtu obrane, a tek potom trebamo zaključiti što znači nadstandard i da li mi to možemo i u krajnjoj liniji, u ovom trenutku trebamo.”, poručili su.

Žele četiri medicinska centra

MOST se i dalje zalaže za razvoj četiri regionalna sveučilišna medicinska centra – o čemu su razgovarali i u pripremi ključnih smjernica Reformske vlade i postigli suglasje. Hoće li će to u konačnici biti jedna nacionalna bolnica nulte kategorije i četiri veća regionalna centra koji će biti financirana od strane države ili regija, ostaje na daljnjoj raspravi i odluci, možda i povezanoj s odlukom o regionalizaciji naše zemlje.

“Što se tiče programa 72 SATA smatramo da se radi o čudnoj nakani bivšeg ministra Varge da na neki način brani neobranjivo. Most je za apsolutno poštivanje načela sveobuhvatnosti, kontinuiranosti i dostupnosti zdravstvene zaštite svim stanovnicima Republike Hrvatske. Program 72 SATA već u startu nije bio omogućen svim našim građanima. Svaki liječnik je i do sada u trenutku kada je bolesniku dijagnosticirana maligna bolest, odmah i vrlo odgovorno postavljao smjernice za daljnje liječenje – treba li bolesnik dodatnu obradu, je li u bolesnika indicirana dalja operacijska ili druga vrsta liječenja – kemoterapija, radioterapija itd. Dakle, mi smatramo da je i 72 sata predugo čekanje u nekim slučajevima, međutim, postavlja se pitanje jednakog tretmana i dostupnosti svim građanima.”, objašnjavaju iz Mosta

I ova je mjera, smatraju, kao i program OTVORENIH VRATA te PROGRAM PLUS osmišljena prije svega u cilju predizborne kampanje u godini prije izbora. U više navrata ta je mjera onemogućila da oni bolesnici koji su bili potrebitiji neke pretrage čekaju dulje nego li je bilo potrebno. Bitan je svakako i financijski efekt – potrošeno je mnogo novca, no nismo baš previše napredovali. Prije svega zato što od strane zdravstvene administracije nije bilo previše sluha. Neki potezi bivšeg ministra Varge bili su dobri, no na ove baš i ne treba biti ponosan.

Most će se stoga prvenstveno zalagati na usmjerenost svih razina zdravstvene zaštite na poboljšanje zdravstvenih ishoda, uz sustavno praćenje indikatora kvalitete i parametara izvršenja te sigurnosti bolesnika, a ne na kratkoročne PR mjere, koje jedan velik dio bolesnika stavljaju u neravnopravan položaj.”, zaključuju u Mostu nezavisnih lista.


Komentari