MORNAR NEMOĆAN, SINDIKAT IZJAVIO: ‘Ne odstupamo, pripremamo se za štrajk’

ScreenShoot

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, nema sredstva za povećanje plaća, a novi sastanak će održati u četvrtak.

Nakon neuspješnog sastanka koji je Mornar održao u utorak sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja, izjavio je kako će se u međuvremenu u Vladi obaviti neke konzultacije, ali više o tome zasad ne može reći. No, ipak je naveo kako postoji mogućnost nekakvog dogovora.

Ja za ovu godinu mogućnosti ne vidim. Mi smo svi stava da prosvjeta treba imati veće plaće, ali u skladu s mogućnostima i punjenjem državnog proračuna”, poručio je Mornar. Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da sindikati neće pristati na nekakav, nego na vrlo jasan sporazum, ako do njega uopće i dođe. “Ne odstupamo, pripremamo se za štrajk, a o datumu ćete biti informirani”, izjavio je Ribić novinarima.

“Jasno smo rekli ministru da razumijemo njegovu poziciju i suosjećamo s njime jer je, kao i cijela prosvjeta, “ostavljen na cjedilu”. Pozvani smo ovdje da nam ministar kaže što nam je trebao reći premijer, koji je trebao imati hrabrosti reći kako u jednom sektoru mogu rasti plaće, a u dugom ne, rekao je Ribić.

Objašnjenje da povećanje plaća u zdravstvu ne ide iz državnog proračuna za Ribića nije smisleno ni logično jer, pita, kakve veze ima iz kojeg se izvora financira nečija plaća, HZZO-a, mirovinskih fondova ili proračuna. “Vlada je odgovorna za jednaki tretman i jednake plaće za jednaki rad u svim sektorima za koje donosi odluke i za koje je Ustavom nadležna”, dodao je.

Naime, u četvrtak je novi sastanak, a nakon toga ide postupak mirenja, a ako to ne poluči rezultate, sindikati bi već krajem idućeg tjedna mogli stupiti u štrajk. Potez je na Vladi i njezinom predsjedniku, poručio je Ribić.


Komentari