Mokri i skliski kolnici: Pojačan promet na zagrebačkoj obilaznici zbog prometne nesreće

FOTO: Pexels
Stanje na hrvatskim cestama.

Vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u većem djelu zemlje. Zbog veće količine oborina na sjevernom dijelu Jadrana i u gorskim krajevima moguće je zadržavanje vode na kolniku.

Pojačan promet očekuje se na gradskim prometnicama i obilaznicama, posebice u jutarnjim i poslijepodnevnim vršnim satima. Zastoji su mogući na dionicama gdje su u tijeku radovi, posebice za vrijeme povećane gustoće prometa i nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Opreznije treba voziti zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Lučko i Jankomir kod odmorišta Plitvice (17.+500) u smjeru Bregane, javlja HAK.

Pojačan je promet na svim prometnicama koje vode prema gradskom središtu. U tramvajskom prometu nema poteškoća, sve linije voze prema aktualnom redu vožnje. Odstupanja od voznog reda moguća su u autobusnom prometu na linijama koje zaobilaze zone radova te na liniji 212.

Stanje na hrvatskim cestama

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, Jadranska magistrala (DC8), državna cesta DC1 (dijelom Lička magistrala), Krčki, Paški i most Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku otvoreni su za sve skupine vozila.

Zbog poplavljenog kolnika ili odrona dijela kolnika zatvorene su:

  • ŽC6007 Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija;
  • ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i
  • ŽC6004 Nin-Vrsi
  • lokalne ceste Žabica-Lički Novi i Kaniža-Lički Novi.

Vozi se otežano, jednim trakom, na dionicama Jadranske magistrale (DC8) između Murvice Gornje i Murvice Donje, u Sukošanu te na županijskoj cesti ŽC6011 Murvica-Smoković-Zemunik.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru i Lici te na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana, zbog smanjene vidljivosti uzrokovane maglom, pljuskovima i oblačnim vremenom, voze s uključenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena. 

Do 17. studenog na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zaprešić i Zabok u dužini od oko 3 km (od 15. +500 do 18. +080 km) vozi se dvosmjerno, istočnim kolnikom.

Između Sesveta i Dugog Sela do 15. rujna do 20,00 sati zatvorena je zona raskrižja Dugoselske ulice i ulice Bedema ljubavi. Obilazak je: Dugoselska-Ive Politea-Željeznička-Bedema ljubavi, i obrnuto.

Do 29. listopada bit će zatvorena Karlovačka cesta od odteretnog kanala Sava-Odra do Puškarićeve ulice, zbog radova. Obilazak: Karlovačka cesta – Remetinec – Jadranska avenija – Puškarićeva – Karlovačka cesta, i obrnuto.

Zbog oštećenja prijelazne naprave na Paškom mostu vozi se uz ograničenje brzine od 30 km/h.

Za sav promet zatvorene su ceste:

  • DC29 na dijelu od Novog Golubovca do raskrižja državne ceste DC29 i lokalne ceste LC22016 za Stari Golubovec;
  • DC502 Smilčić-Pridraga.
Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:
  • DC1 na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić i Jošani-Udbina-Ondić na dvije lokacije;
  • DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo;
  • DC3 u mjestu Lužan Biskupečki;
  • DC66 u naselju Marčana;
  • DC206 Valentinovo-Krapina.
U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.


Komentari