Mladi hrvatski srednjoškolci osvojili prvo mjesto na matematičkoj olimpijadi

flickr.com

Mladi hrvatski matematičari osvojili su prvo mjesto i nagrađeni su zlatnim medaljama u ekipnom natjecanju na matematičkoj olimpijadi u Kopru .

Kako istiću u priopćenju, učenici iz Hrvatske bili su prvi u konkurenciji iz 10 srednjoeuropskih država – Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. Naime, na olimpijadi koja se održala deveti put, Hrvatsku su predstavljali Domagoj Bradač (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Kelava (Gimanzija Varaždin), Andrija Mandić (XV. gimnazija, Zagreb), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb), Patrik Papac (Gimnazija Dubrovnik), Leon Starešinić (XV. gimnazija, Zagreb).

Učenici su se natjecali ekipno i pojedinačno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a ekipa iz Hrvatske ostvarila je zapažen rezultat riješivši posve točno svih osam zadataka, čime su ostvarili maksimalan broj bodova.

Domagoj Babić je u pojedinačnom natjecanju osvojio zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac osvojili su srebrne, a Andrija Mandić brončanu medalju.

 

 

 

 


Komentari