MISA NA ZAHTJEV: Svećenici neće sami hodočastiti po kućama, dolazit će na poziv

Pixabay

Zemljom je ovog vikenda odjeknula vijest o svećenicima koji će mise početi održavati u domovima.

Iako živimo u većinski kršćanskoj zemlji mnogi vjernici udaljili su se od Crkve kao i ona od njih. Sada svećenici žele napraviti korak prema vjernicima i približiti im se slanjem svećenika u njihove domove, tako je najavljeno u dokumentu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o župnoj katehezi. Ipak, nameće se pitanje može li Crkva pvim potezom smanjiti udaljenost od vjernika koja se stvarala godinama?

Dio javnosti nije baš najbolje prihvatio ovu vijest te im je na pamet odmah pala usporedba s Jehovinim svjedocima koji neumorno kucaju na vrata građana. Upravo zbog takvih negativnih asocijacija sociolog religije prof. Ivan Markešić objasnio je što crkva zapravo želi postići.

Žele sezonskim vjernicima približiti Isusa

Svatko tko se imalo kretao u hrvatskom društvu zna da postoji cijela četa onih koji u Crkvu dolaze sezonski, kao i onih koji su vjernici samo po krsnom listu.

“Uvođenjem u službu župnih kateheta/tica koji će dolaziti i u privatne kuće i stanove namjere Crkve su jasne: – Ovaj dokument jedan je od pokušaja u Crkvi kako doći do tzv. nominalnih vjernika katolika, do tzv. sezonskih vjernika, do onih koji su to samo po krsnome listu i kojima Crkva treba samo u prigodama rituala, pričesti, krizme, ženidbe i smrti i kako im iznova protumačiti poruke Isusa“, kaže Markešić.

Ipak, dok se ovaj prijedlog HBK ne provede u praksi, ne zna se kako će građani s formiranim stavovima o Crkvi na njega reagirati. 

“Temeljem ovog dokumenta Crkva neće postupati kao, primjerice, osiguravajuća društva ili agencije za istraživanje javnoga mnijenja koje šalju agente odnosno anketare na individualne adrese, nego će, kako ja to razumijem, svećenike upućivati u obitelji koje se prijave za te susrete. Bit će to pomicanje susreta župnika sa župljanima iz župnoga ureda u obiteljske domove. I to s razlogom: tu se zacijelo misli na socijalne mreže župnicima dobro poznatih obitelji od kojih bi se očekivalo da na susrete sa župnikom pozovu prijatelje i znance, koji jesu ili nisu praktični vjernici ili nisu nikako vjernici“, kaže Markešić.

Dokument HBK bio bi pokušaj ostvarivanja ideje Pape Franje o novoj evangelizaciji društva, izlasku Crkve “na egzistencijalne periferije radi susreta s licem drugoga, počev od župnika i bliskih mu suradnika“. Župnik bi trebao ići ususret ljudima, u njihove životne i radne sredine.

Aktualna pitanja

“Ti susreti trebali bi, prema ovom dokumentu, mogli poslužiti i za rasprave o braku, pobačaju, medicinski potpomognutoj oplodnji, razvodu, o rađanju i broju djece. Bila bi to i mogućnost upoznavanja svećenika s egzistencijalnim potrebama mnogih župljana i traženje načina kako im pomoći. Bio bi to obiteljski vjeronauk za mlađe i za starije koji sa svojom katoličkom vjerom nisu u najboljim odnosima, ističe Markešić za Večernji. 

On je napomenuo i da će se papine riječi, navedene u dokumentu HBK, teško ostvariti u predviđenoj župnoj katehezi jer je papin govor o odlasku svećenika “na egzistencijalne periferije” teško shvatiti kao odlazak samo u domove vjernika da bi se upoznali s problemima našeg društva, nego znači i odlazak na istinske periferije, u pučke kuhinje, pred urede za zapošljavanje, na slabo plaćena radna mjesta, u mjesta nacionalne, religijske, socijalne, zdravstvene i starosne isključenosti i izravno pomaganje ljudima u rješavanju njihovih problema.

Bit će zanimljivo, kaže, hoće li primjer župne kateheze slijediti ostale vjerske zajednice, pa bismo, ako do toga dođe, po gradskim stanovima i seoskim imanjima mogli imati uz župne i crkveno-općinske, parohijske, džematske i ine kateheze


Komentari