Ministarstvo zdravlja odbilo zahtjev udruge “Medicinska konoplja”

Pixabay.com

Slijedom danas zaprimljenog zahtjeva udruge „Medicinska konoplja“ kojim se traži proširenje liste indikacija za koje se propisuju pripravci od medicinske konoplje, u Ministarstvu zdravlja održan je sastanak predstavnika stručnih službi ministarstva i predstavnika udruge, kojem je nazočio i pacijent koji potražuje lijek na bazi kanabisa za osobno liječenje.

Ministarstvo zdravlja je regulatorno tijelo i kao takvo je izmjenama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept ( „Narodne novine“, broj 107/2015) u daljnjem tekstu Pravilnika, omogućilo primjenu gotovih lijekova , te magistralnih i galenskih pripravaka na bazi kanabisa temeljem preporuke liječnika specijalista pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma , AIDS-a i određenih oblika epilepsije, uvažavajući raspoložive znanstvene dokaze i mišljenje struke.

Ministarstvo ne može samoinicijativno proširivati listu indikacija za lijekove na bazi konoplje, za koje ne postoje znanstveni dokazi o učinkovitosti i sigurnosti primjene.

U trenutku donošenja Pravilnika znanstveni dokazi sa kojima se raspolagalo vezano uz liječenje psihoza i PTSP-a, kao i neuropatske boli pripravcima na bazi kanabisa nisu podržavali uvrštavanje navedenih indikacija u Pravilnik.

Ministarstvo zdravlja aktivno prati navedenu problematiku, te će uvažavajući stajališta struke i nove znanstvene spoznaje razmotriti mogućnost uvrštavanja dodatnih indikacija u pravilnik.

Odluka o načinu liječenja pojedinog pacijenta u nadležnosti je liječnika specijalista koji će odrediti najprimjereniji lijek, uvažavajući specifičnost svakog slučaja.

>>>UDRUGA ‘MEDICINSKA KONOPLJA’ poručila Ministarstvu da se pridržava kriterija


Komentari