Ministarstvo obrazovanja zatražilo podatke koliko škola namjerava ići na ekskurzije u Španjolsku

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od škola je zatražena hitna informacija kako bi se daljnje aktivnosti i informacije koordinirale s nadležnim tijelima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u petak dopis svim srednjim školama u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo koliko njih u skorije vrijeme ide na planirane izlete u Barcelonu, odnosno Španjolsku, s obzirom na sinoćnji teroristički napad.

Od škola je zatražena hitna informacija kako bi se daljnje aktivnosti i informacije koordinirale s nadležnim tijelima koji za zadaću imaju utvrđivanje sigurnosti građana van Republike Hrvatske poput Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u intenzivnoj komunikaciji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i zatražili smo hitnu uputu i mišljenje stručnih služba”, stoji u priopćenju.

“Apeliram na oprez nastavnika, roditelja i učenika, ali i na komunikaciju s nadležnim tijelima, kako bismo svi zajedno imali točne informacije o procjeni sigurnosti. Ministarstvo stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć ili informacije koje možemo pružiti u ovom trenutku“, izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

Ministarstvo podsjeća da je pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija, i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole utvrđeno da „nakon temeljite procjene stupnja opasnosti i ,preporuke nadležnih institucija RH školski odbor ima pravo zabraniti provođenje izvan učioničke nastave“.

Ubijeno najmanje 13 osoba, više od 100 ozlijeđenih

Španjolska, odnosno Lloret de Mar, turističko mjesto udaljeno 80-ak kilometara od Barcelone, oduvijek je bila u samom vrhu omiljenih destinacija za učeničke i maturalne ekskurzije hrvatskih škola.

Hrvatski učenici tradicionalno na maturalna putovanja počinju kretati upravo u ovo vrijeme – u drugoj polovici kolovoza, nakon blagdana Velike Gospe.

U terorističkim napadima u četvrtak u Španjolskoj ubijeno je najmanje 13 osoba, a ozlijeđeno više od stotinu, među kojima državljani dvadesetak zemalja, dok policija i dalje traga za vozačem kombija te je u petak privela treću osobu osumnjičenu za povezanost s napadom.

U napadu jurećeg kombija u centru Barcelone prema posljednjim podacima ubijeno je 13 osoba a više od stotinu ih je ozlijeđeno dok je u sto kilometara udaljenom turističkom gradiću Cambrilsu u napadu ozlijeđeno sedam osoba. Među žrtvama zasad nisu identificirani državljani Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je da prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u terorističkim napadima u Barceloni i Cambrilsu, te da je hrvatsko veleposlanstvo u Madridu u stalnom kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima.


Komentari