MINISTAR JE JEDAN DAN, A AFERA JE VEĆ TU: Vodi obrazovni resor i plagira cijenjene autore?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Novi ministar prijavljen je zbog plagijata.

Novoizabranog ministra obrazovanja Pavu Barišića, čini se, afere prate. Naime, 2007. godine kada je bio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Dražena Primorca, morao je zbog skandala otići s tog mjesta.

Portal Novosti, danas je, pak, objavio objavio još jednu aferu. Ovaj puta ona je vezana uz plagiranje jednog znanstvenog članka. Barišić je prijavljen zbog plagijata u članku “Does Globalozation Threaten Democracy” objavljenom u časopisu Synthesis Philosophica.

I osnovnoškolci znaju da se s Wikipedije ne preuzimaju informacije, Barišić to ipak radi…

U spomenutom članku, tekst se podudara s izvorima koji nisu navedeni. U prijavi stoji kako je Barišić, sada ministar obrazovanja, preuzeo koncepte cijenjenog američkih politologa Samuela Huntingtona i Carla Boggsa, te stručnjaka za međunarodne odnose Stephena Schlessingera kao i Roberta Dahla, teoretičara suvremene poliarhije kojeg je spomenuo na jednom mjestu iako je od njega prepisao niz formulacija.

Osim što je od priznatih autora “posudio” ideje, Barišić se, navodno, koristio i Wikipedijom. Ta tvrdnja potrijepljena je činjenicom da je u njegovu tekstu ime američkog politologa Francisa Fukuyame, napisano pogrešno – Fukayama – baš kao i na Wikipedijinoj stranici za pojam demokracije.

Prijava nikada nije procesuirana

Ovaj slučaj prijavljen je 2011. godine, a zbog raznih administrativnih problema, nikada nije bio razmatran, piše Portal Novosti.

Na čelu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojem je bio prijavljen slučaj, Vlatko Silobrčić, kaže kako o slučaju ne zna ništa, da on nikada nije došao do njega te kako bi najbolje bilo da se prijava ponovno podnese.


Komentari