Ministar Božinović objasnio što u slučaju istekle vozačke ili osobne iskaznice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je danas na sjednici Vlade izmjene Zakona o putnim ispravama, osobnim iskaznicama i sigurnosti prometa na cestama, a koje se odnose na one građane kojima ističu osobni dokumenti.

Božinović je rekao da se do sada dosta dolazilo na šaltere zbog osobnih, vozačkih i slično te se nada da će se to promijeniti u budućnosti i da će se implementirati stvari koje su se užurbano uvele za vrijeme pandemije, a tiču se korištenja interneta kod izdavanja raznih dokumenta.

Građani mogu koristiti staru osobnu iskaznicu do najviše 30 dana od prestanka epidemije, vozači također u tom razdoblju ne moraju podnositi zahtjev za izdavanjem istekle vozačke.

Odjava vozila, preuzimanje vozačke također se može odgoditi. Tehnički pregledi i dalje se moraju obaviti u propisanim rokovima.

“Prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički pregled vozila koji će se i dalje raditi u rokovima zbog sigurnosti na cestama”, rekao je Božinović.

Putovnice koje su istekle će vrijediti za one koji se vraćaju u Hrvatsku.

“Predlaže se da se dopusti korištenje putovnice kojoj je istekao rok trajanja do 30 dana, posebno zbog vraćanja hrvatskih državljana”, dodao je.


Komentari