MILANOVIĆEVA SVE USPJEŠNIJA PREDIZBORNA PSIHOZA: HDZ-u pada popularnost, Grad Zagreb presudit će izbore?

Facebook/Zoran Milanović

Mogu li uspješnu Hrvatsku voditi isti oni koji su za vrijeme haračenja po vladajućim strankama poprilično uprljali ruke različitim aferama, neka prosude i odluče birači. Pripazite samo, imaju samo drugačije ime, sve ostalo je – isto…

Trsu se brda, a rodit će se – tko zna što. Prema najnovijim istraživanjima koje je provela slovenska agencija Mediana, SDP je ponovo najpopularnija stranka u Hrvatskoj. Naime, na pitanje za koga biste glasovali da se izbori održavaju ove nedjelje, 22,9 posto od tisuću ispitanika odlučilo se za Socijaldemokratsku partiju, a 20,4 za Hrvatsku demokratsku zajednicu, piše telegram.hr. 

Sudeći prema ovim rezultatima, dobili smo još jednu potvrdu kako će parlamentarni izbori koji će održati (ako je vjerovati izvorima bliskim premijeru Zoranu Milanoviću) u studenom ove godine, biti vjerojatno najneizvjesniji izbori u hrvatskoj povijesti. Čini se, podrška koju je premijer Zoran Milanović dobio kada je riječ o izlasku Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom SDP-ovoj koaliciji došla je u pravom trenutku dok s druge strane, Ruža Tomašić zajedno s domoljubnom koalicijom koju okuplja, HDZ-u i partnerima može stvoriti dodatni problem u nadolazećoj borbi za mjesta u Vladi i Saboru. Matematika će u slučaju obje stranke (SDP-a i HDZ-a) biti poprilično komplicirana i složena i o pobjedi će vrlo vjerojatno odlučivati sitni postoci. Ne odustaje Milanović od pokušaja osvajanja novog mandata i u tu je bitku krenuo sa svim raspoloživim sredstvima.

Prvi korak: rušenje HDZ-ovih utvrda 

Ne može se ne primijetiti simbolično vrijeme podizanja optužnice protiv Božidara Kalmeta, prvog čovjeka Zadra i županije koja je već tradicionalno, prava HDZ-ova utvrda. Kako je tomu tako, dokazuje činjenica kako je na predsjedničkim izborima HDZ-ova kandidatkinja u drugom krugu na području Zadarske županije osvojila 59,07 posto. Međutim, nije Kalmeta jedini. Prema svemu sudeći, na redu je očito Josipa Rimac, gradonačelnica Knina, članica predsjedništva i predsjednica predizborne kampanje HDZ-a. Prema najnovijim informacijama koje prenosi Nacional, policijski istražitelji uspjeli su doći u kontakt s osobama koje imaju neposredna saznanja o tome kako je ova HDZ-ova diva činila niz nezakonitosti koje su se u Kninu događale za vrijeme njezinih gradonačelničkih mandata. Kakva slučajnost!

Facebook/Hrvatska demokratska zajednica
Facebook/Hrvatska demokratska zajednica

Iako se HDZ od nje trudio i još uvijek trudi proizvesti prepoznatljivu političarku, Rimac je upravo povodom informacija koje su počele kružiti medijima kako joj se priprema ozbiljna optužnica, kazala kako su istražitelji zapravo poslušnici premijera Zorana Milanovića koji konstruiraju istrage i na kraju, koji optužuju bez argumenata. Prema svemu sudeći, pred HDZ-om se očito nalazi jedna turbulenta jesen zahvaljujući upravo kuhinji Zorana Milanovića kojeg su, komentira dio javnosti,  HDZ-ovci jako podcijenili. S druge strane, sutrašnja odluka koja bi, sve izglednije, Ivu Sanadera mogla vratiti na slobodu, bit će im još jedan kamen spoticanja.

O koaliciji desnice koja se tek počela pripremati,  a glavni joj je akter Ruža Tomašić, tek ćemo slušati, a i vidjeti koliko će već sljedeći mjesec, utjecati na rejting Hrvatske demokratske zajednice te koliko će im potenciljano birača, odvesti na svoju stranu.

KOALICIJA POLITIČKIH LUZERA: Trio Josipović – Bandić – Čačić ništa ne prepušta slučaju

Najnovija informacija o tome kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić riješio pitanje većine u Gradskoj skupštini u Zagrebu i to na način da je HDZ-ovu vukovarsku vijećnica Mirjanu Semenić Rutko, doveo u svoju stranku. Semenić Rutko tom je odlukom postala i povjerenica stranke “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” za Vukovar. Ovaj potez ponovo mu je vratio moć u ruke jer podsjetimo, od raspada koalicije s Kosorovim HSLS-om, mnoge je točke morao povući, od rebalansa proračuna pa nadalje. Nije uspjelo Bandiću i HDZ-ovom Mikuliću odigrati tihu igru ispod stola i riješiti se Darinka Kosora jer je za cijelu priču doznao šef HDZ-a, Tomislav Karamarko. I tako, okrenuo se Bandić nekadašnjem stranačkom kolegi Ivi Josipoviću.

Kao miraz za buduće partnerstvo, stranka bivšeg predsjenika dobila je na korištenje prostor u samome centru grada od čak 200 metara kvadratnih za nešto manje od  1000 kuna mjesečno. Koliko mu je Bandić pogodovao govori podatak kako se na istoj adresi, poslovni prostori koji broje 72 kvadrata, iznajmljuju za 500 eura mjesečno što je gotovo četverostruko veća cijena od one koju je Bandić ”složio” Josipoviću. Nekad veliki rivali na predsjedničkim izborima 2009. godine, čini se, postali su pravi saveznici. Naime, planira li Josipović ostvariti ozbiljnije rezultate sa svojom novom strankom te SDP-u preuzeti birače, podrška prvog čovjeka grada Zagreba svakako će mu biti potrebna, posebno ako se prisjetimo kako je upravo zbog manjka glasova iz metropole, Josipović i izgubio izbore od aktualne predsjednice Grabar Kitarović. A planira li Bandić ostati izvan remetinečkih rešetaka, Josipovićeve veze unutar pravosudnog sustava, itekako će mu dobro doći.

Facebook/Milan Bandić
Facebook/Milan Bandić

Treći akter u ovom duetu SDP-ovih stranačkih odmetnika, bivši je HNS-ovac Radimir Čačić. Dapače, Josipović je s HNS-ovim odmetnikom potpisao koaliciju koju su nazvali Uspješna Hrvatska. Mogu li uspješnu Hrvatsku voditi isti oni koji su za vrijeme haračenja po vladajućim strankama poprilično uprljali ruke različitim aferama, neka prosude i odluče birači. Pripazite samo, imaju samo drugačije ime, sve ostalo je – isto…


Komentari