ŽELJA ILI REALNOST: MILAN BANDIĆ idući je hrvatski premijer?

Facebook

Milan Bandić potiho je surađivao i s pojedincima iz HDZ-a. Karamarko je na vrijeme prekinuo sve igre.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nikada nije skrivao ambiciju za postati, kako on to često voli kazivati, gradonačelnikom cijele Hrvatske. Nakon osvajanja petog mandata na funkciji prvog čovjeka grada Zagreba čime je postao političar koji raspolaže s vrtoglavo visokim gradskim proračunom (oko 7 milijardi kuna), čini se kako Bandiću šetnja po kvartovima metropole pomalo dosadila te kako je vrijeme za šetnju ostalim dijelovima Hrvatske.

Fenomen kao što je Milan Bandić rijetko se može susresti pa tako ovom zagrebačkom šefu očito nije naškodio ni boravak iza remetinečkih rešetki. Dapače, njegova popularnost, ali i popularnost njegove stranke iz mjeseca u mjesec sve je veća pa se prema nekim istraživanjima, upravo njegova politička opcija spominje kao jedna od onih koja će presuditi nadolazeće izbore. Svjestan je, preciznije uvjeren kako je to zaista istina i sam zagrebački gradonačelnik koji je nedavno gostovajući na Novoj TV kazao kako će upravo on odlučivati o tome tko će biti idući mandatar Vlade RH. Istom prigodom istaknuo je kako se neće zadovoljiti Karamarkovim ili Milanovićevim mrvicama sa stola (čitaj jednim od ministarskih mjesta) već da će za sebe u tom slučaju, tražiti mjesto budućeg hrvatskog premijera.

U prilog mu s druge strane, ide činjenica kako je za vrijeme svoga mandata zaista dokazao kako može i zna držati stvari pod kontrolom, a koliko dugo traje njegova priprema za nadolazeće parlamentarne izbore koji će se održati 08. studenog ove godine, svjedoči činjenica kako netom nakon izlaska iz Remetinca, ispod stola pokušao odigrati nekoliko političkih igri koje ponovo svjedoče kako je ambiciozan Bandić spreman na svakakve kombinacije – bitno da vode do željenog cilja.

S HDZ-ovim Mikulićem pokušao rušiti Darinka Kosora 

Javna je tajna kako je upravo Holding mjesto u kojem je Bandić sklanjao svoje moćne političke protivnike, a kako Gradska skupština ništa je nego mjesto obračunavanja s istima.


Upravo zato, očekivalo se kako će prva smjena nakon Bandićeva povratka biti smjena Darinka Kosora s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i instaliranje aktualnog HDZ-ov potpredsjednika Andrije Mikulića. Drugim riječima, iza leđa šefa HDZ-a kojem je u ovom trenutku važno očuvati stabilnosti nacionalne koalicije gdje Kosorov HSLS predstavlja važnog partnera, Mikulić i njegova ”gradska” ekipa pokušali su doslovno ispod stola odigrati zanimljivu igru sa zagrebačkim gradonačelnikom, odnosno preuzeti glavnu riječ u zagrebačkom parlamentu.

Kosoru navodno nije dugo trebalo da shvati što mu se događa iza leđa te da si Bandićevim povratkom, HDZ-ov Andrija Mikulić priprema zasjedanje u fotelju Skupštinskog predsjednika. Podsjetimo, zagrebačkog gradonačelnika naljutio je Kosorov pokušaj destabilizacije Bandićevih zastupnika kroz temu odvajanja Gradskog ureda za kulturu na dva dijela zbog čega su isti, na direktivu svoga šefa koji je tada bio iza remetinečkih rešetaka, napustili koaliciju s Kosorovim HSLS-om.

Naš izvor tvrdi, HDZ-ovci su u dogovoru s gradonačelnikom, planirali odigrati zanimljivu igru koja je spriječena u posljednji tren – Skupština izglasava nepovjerenje Kosoru nakon čega na njegovo mjesto dolazi HDZ-ov Andrija Mikulić koji ujedno obnaša dužnost predsjednika GO HDZ-a grada Zagreba. Time bi Zagreb konačno bio u rukama HDZ-a, a Mikulić bi si nakon parlamentarnih izbora gdje je sve izglednija pobjeda HDZ-a i koalicijskih partnera, ovakvim scenarijem ostvario itekako velike političke bodove te možda i osigurao neku višu poziciju na izbornoj listi. Međutim, samo jedan sastanak s Karamarkom (uz ”malu” potporu Marijana Hanžekovića) Kosoru je doslovno spasio glavu. Bandićeva igra time je okončana.

Okretanje Ivi Josipoviću

Čini se kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sve strane pokušava pridobiti nove saveznike koji bi mu, nada se, zahvaljujući jakim vezama unutar pravosudnog sustava – mogli biti dobitna karta u procesima koje mu USKOK priprema ili je već pripremio.

Dobro je poznato kako biti prvi čovjek grada Zagreba, zahvaljujući ovlastima koje mu zakonom pripadaju, znači biti jedan od najmoćnijih političara na području Republike Hrvatske. Osim upravljanja gradskim proračunom koji iznosi gotovo 7 milijardi kuna, samo se referendumom može opozvati gradonačelnika, što je složit ćete se, teško izvedivo. Svjestan je tako Bandić ovlasti koje mu pripadaju te ih čini se, iz mandata u mandat, sve bolje i mudrije koristi.

Iako je tek nedavno napustio remetinečki pritvor i vratio se na mjesto zagrebačkog gradonačelnika, u svega par mjeseci uspio je raspustiti novoizabranu Upravu Holdinga, riješiti se Sandre Švaljek i situaciju u Gradskoj skupštini (posebno sukob s predsjednikom Darinkom Kosorom) dovesti ponovo pod apsolutnu kontrolu. Međutim, uzmemo li u obzir sudske procese i optužbe koje mu se stavljaju na leđa, njegova budućnost je sve upitnija pa se tako zagrebački gradonačelnik okrenuo bivšem stranačkom kolegi i bivšem predsjedniku RH, Ivi Josipoviću.

Josipović će preko Bandića otimati glasove SDP-u

Nekad veliki rivali na predsjedničkim izborima 2009. godine, čini se, postali su pravi saveznici. Osim što im je zajednička ambicija za postati predsjednikom RH (što je Josipoviću za razliku od Bandića i uspjelo), čini se kako im je epitet nepoželjnih unutar SDP-a, također još jedna zajednička točka pa ova dvojica političara, itekako imaju koristi jedan od drugoga. Planira li Josipović ostvariti ozbiljnije rezultate sa svojom novom strankom te SDP-u preuzeti birače, podrška prvog čovjeka grada Zagreba svakako će mu biti potrebna, posebno ako se prisjetimo kako je upravo zbog manjka glasova iz metropole, Josipović i izgubio izbore od aktualne predsjednice Grabar Kitarović.

Naime, gradonačelnik grada Zagreba 23. srpnja 2015. godine donio je Zaključak o davanju prostora na privremeno korištenje Josipovićevoj stranci Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez. Stvar ne bi bila zanimljiva kada ne bi bila riječ o prostoru koji se nalazi na adresi Pavla Hatza 12 (Donji grad), površine 199, 72 metara kvadratnih za koji će Josipović izdvajati mjesečnu naknadu od svega 998, 60 kuna mjesečno! Koliko je Bandić pogodovao Josipoviću govori nam činjenica kako se na istoj adresi, poslovni prostori koji broje 72 kvadrata, iznajmljuju za 500 eura mjesečno što je gotovo četverostruko veća cijena od one koju je Bandić ”složio” Josipoviću.

Pametnome dosta.

>>> OSTAT ĆETE ŠOKIRANI: Milan Bandić kakvog još niste vidjeli (FOTO)

Komentari

loading...
-->