Meka srca prema izbjeglicama, kamen u džepu za neistomišljenika: VRATITE NAM POLITIKU, MAKAR S IDEOLOGIJOM!

Zavladala apsolutna bahatost… Huligansko sučeljavanje; agent banaka protiv jugoslavenskog agenta… Tko je stariji?

Papa Franjo posramio svjetsku političku elitu. Pozvao dobre ljude da pomognu izbjeglima iz domova, da ne zatvore ni vrata ni srca gladnim ljudima pred vratima.Valjda je snažna riječ doprla i do političara kojima ti ljudi služe za promidžbu, ali i otvaraju vrata kod Merkel. Možda Srbija doista ubrza pregovore – zbog dobro naučenog starog diplomatskog zanata, ma kako ga zvali.

Očekuje i Hrvatska prvi val, baš u izborima. Briga će biti prilagođena toj činjenici pa nećemo saznati ni sto desni ni lijevi blok misle o tom svjetskom problemu, kakvi su im stavovi i programi. Jer, valja se svidjeti svima. Svi će se skrivati iza rečenica Sv. Oca, tako ne mogu pogriješiti.

Meka srca prema izbjeglima, kamen u džepu za neistomišljenika. Kao u preddemokratsko doba izgubili političke suparnike, imaju samo neprijatelje. A sa njima  je borba nesmiljna. U ljubavi i ratu sve je dopušteno. Do naše ili njihove smrti. Na sreću,metaforičnoj.

A još smo se ljetos bojali da će predizborna kampanja biti puko brojanje partizana i ustaša u suparničkim redovima, da se nitko neće sjetiti realnih problema, prezaduženih građana, preskupih režija, skupog školovanja, kredita…

Politika iznenađuje i kad se najmanje nadamo. Otišli u drugu krajnost… Sve plaćaju iz proračuna, našim novcem. Nismo ni slutili koliko su nam uzeli da mi mogli dijeliti. Puno,baš puno. A politiku i ideologiju potpuno ukinuli. Nema timova, programa, čak ni obećanja.. Na pozornici samo njih dvojica.Više čak i ne glume, bar iz pristojnosti. Da pomislimo, a možda u nuždi čak i povjerujemo da ih zanimamo. Zavladala apsolutna bahatost… Huligansko sučeljavanje; agent banaka protiv jugoslavenskog agenta… Tko je stariji? Nemoćniji? Čiji je engleski jezik bolji? Koliko stranih jezika mora znati dobar političar? Stipe Mesić se sigurno smije. Obojici. A tek košarka? Politika je utihnula… Očekuje se završni meč. Obojica ga izbjegavaju. Onaj koji zove nada se da će drugi odbiti. Obojici tako lakše…ne moraju ništa reći o tome kudy misle odvesti prezaduženu Hrvatsku… i kako!

Samo, u osobnom obračunu nema ni partnera ni glasača. Samo navijači. I to su nam pravo oduzeli… MALE ne puštaju blizu pozornice da ne bi slučajno uspjeli reći nešto bolje od njih.. Tko će čuti Čačića, Mirelu, Josipovića. Ne postoje. Sinčić može dobiti sliku samo na deložacijama, Bandić ima Zagreb… Kako ubiti politiku, a dobiti vlast.. Samo, kad se boksači zamore i prestanu repati, oni će progovoriti. A mi: vratite nam politiku, makar s ideologijom!


Komentari