Medijski rat zbog afere o otkazima RADNIKA NA NAPLATI CESTARINE

hr.wikipedia.org

Nakon što je Radničko vijeće HAC-ONC-a Upravi Društva osporilo nezakonite smjene motivirane revanšizmom i nepotizmom, a za što su već pokrenuta i tri sudska spora, te upozorenja Nezavisnog cestarskog sindikata na nezakoniti postupak javne nabave zimske službe u vrijednosti oko 3.000.000,00 kuna, Uprava je odlučila osvetiti se Sindikatu i Radničkom vijeću represijom na Odjel za javnu nabavu, disciplinsko povjerenstvo i radnike Sektora za naplatu cestarine.

2Sindikati koji djeluju u HAC-ONC-u su o svemu 24.11.2015. upoznali ministra Sinišu Hajdaš Dončića i njegove pomoćnike, te im predali dokumentaciju o progonu radnika i nezakonitoj javnoj nabavi. Kaznenu prijavu o nezakonitoj javnoj nabavi Uskok-u smo predali 04.12.2015.”, stoji u priopćenju.

Dalje navode: “Uprava je od disciplinskog povjerenstva tražila otkazivanje ugovora o radu za radnike koji rade na naplatnim kućicama i za najmanje nehotične pogreške u radu. Kako je disciplinsko povjerenstvo (tri pravnika) utvrdilo da povrede i pogreške radnika nisu takve težine da bi se za to izricali otkazi, predložili su odgovarajuće sankcije koje je Uprava odbila smatrajući ih preblagim. Uprava se nakon toga, a da bi prikrila nezakonitosti koje je počinila, odlučila na medijski rat protiv svojih radnika i Sindikata.

Naručila je članak u nacionalnim dnevnim novinama koji je objavljen sedam dana nakon što smo protiv njih podnijeli kaznenu prijavu (04.12.2015.) pod naslovom “200 radnika pred otkazom” zbog organizirane krađe na naplatnim kućicama. U priopćenjima su namjerno i smišljeno odgovornost za medijske objave prebacili na Sindikat, iako je iz teksta vidljivo da su objavljeni podaci dostupni samo Upravi i njihovim najbližim suradnicima. Tu osobito mislim na podatke dobivene pregledom video snimki rada blagajnika, jer su ti podaci Zakonom zaštićeni. Također su javnosti pokušali zamazati oči tobožnjim uštedama nezakonito ugovorenom nabavom zimske službe pregovaračkim postupkom umjesto zakonitog javnog natječaja. Namjerno su prešutili i da predmet nabave nije isti kao prethodne godine jer je HAC-ONC kupio dio posipača soli i ralice pa je normalno da su “goli” kamioni puno jeftiniji. Rekli su i da neće tolerirati nezakonitosti, a sve gore navedeno su radili nezakonito. Na naše kontinuirane zahtjeve da se istraži prethodno poslovanje HAC-a i ARZ-a redovito dobivamo odgovore da se ne žele baviti prošlošću.”
U vremenu koje je usljedilo redovito se u medijima objavljuju podaci dobiveni daljnjim pregledom video materijala dostupnog jedino Upravi. Kako je većina grešaka za koje su najavljeni otkazi posljedica propusta nastalih zbog ubrzanog rada blagajnika u vrijeme velikih gužvi, te zbog povrata i mijenjanja deviza, a što je Pravilnikom zabranjeno, ovim putem želimo upoznati naše korisnike da je Radničko vijeće, a čemu se pridružuje Nezavisni cestarski sindikat, radnike upozorilo da se prilikom rada strogo pridržavaju Pravilnika.
Da bi izbjegli duže čekanje korisnike molimo, ukoliko ne koriste ENC uređaj, da cestarinu plaćaju kreditnim karticama ili unaprijed pripremljenim kunskim i deviznim apoenima dostatnim za plaćanje relacije koju koriste. Zamjena i povrat deviza je blagajnicima zabranjena, pa korisnike molimo da za to imaju razumijevanja i da na blagajnike ne vrše pritisak te da ih zbog toga ne vrijeđaju.
Radničko vijeće i Sindikat od radnika traže da se u svom radu strogo pridržavaju Pravilnika kako se ne bi izlagali sankcijama, a od Poslodavca traži da zaštiti radnike, korisnike i sredstva prikupljena naplatom cestarine sukladno zakonima i pravilnicima.

Komentari