Maturanti iz 8 hrvatskih gradova pisali probne ispite: Evo kako su prošli mladi Zagrepčani

commons.wikimedia.org

Objavljeni rezultati probnih ispita – maturanti puno bolje riješili engleski od hrvatskog, nema poboljšanja iz matematike

Otvoreno učilište Algebra obradilo je rezultate svih probnih ispita koje su maturanti nedavno pisali u osam hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. Najbolje su rezultate maturanti ponovno pokazali u poznavanju engleskog jezika, rezultati iz hrvatskog jezika su osrednji dok im, gotovo već tradicionalno, najviše poteškoća zadaju ispiti iz matematike na kojima ostvaruju najlošije rezultate.

Kako se i ove godine za pisanje probnih ispita prijavilo više od četiri tisuće učenika, radi se o najvećem nacionalnom testiranju koje prethodi ispitu državne mature te se stoga, zbog usklađenosti i pristupa testiranju, može smatrati relevantnim pokazateljem pripremljenosti maturanata za predstojeću maturu.

 

Više od četiri tisuće maturanata pokazalo je interes za probnim ispitima koje je krajem ožujka u osam hrvatskih gradova održalo Otvoreno učilište Algebra. U pripremi ispita sudjelovali su profesori s iskustvom u pripremi i ocjenjivanju ispita u ranijim godinama provedbe državne mature koji svakodnevno pripremaju učenike te poznaju ključna područja ispitivanja u svakom predmetu.

S obzirom na način na koji se probni ispiti provode kao i podatak o brojnosti maturanata koji pokazuju interes za ovaj projekt, projekt probnih ispita može se smatrati vrlo relevantnim na nacionalnoj razini te pokazuje realno stanje znanja kod maturanata otprilike mjesec do dva prije važnog ispita državne mature. Pritom, naravno, treba imati u vidu podatke koji pokazuju kako su proteklih godina maturanti u periodu od ovog probnog testiranja do državne mature uspjeli podići svoje rezultate za maksimalno 20 posto.

U anketi koja je provedena među maturantima nakon završetka probnog testiranja, njih 99 posto ponovno je izjavilo kako ovakvu aktivnost smatraju iznimno korisnim te se na nju rado odazivaju jer učenicima omogućava da na vrijeme procijene svoju razinu znanja te se stoga mogu bolje pripremiti za predstojeći, važan ispit državne mature. Kao i ranijih godina, maturanti su probnim ispitima pristupali posve besplatno i dobrovoljno.

 

“Rezultati probnih testiranja iz ove i prošlih godina – a sada nakon nekoliko godina provedbe ovog projekta imamo podatke za gotovo 30 tisuća riješenih testova i preko 15 tisuća maturanata iz dosadašnjih generacija – pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te da maturanti rezultat koji postignu na probnim ispitima u pravilu do ispita državne mature mogu u preostalim tjednima poboljšati za 15 do 20 posto. Ovogodišnji rezultati probnih ispita za maturante ne iznenađuju jer uglavnom potvrđuju već ustaljeni trend onoga što je maturantima ‘najteže’, međutim pomalo zabrinjava što su rezultati iz pojedinih predmeta, kada se usporede s lanjskima, u osjetnom padu, čak i kada imamo u vidu činjenicu da maturanti na ovo besplatno probno testiranje, dakako, ne izlaze još posve pripremljeni za maturu”, izjavila je dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica programa za mlade u Otvorenom učilištu Algebra.

 

Rezultati probnih ispita po predmetima i gradovima

Kada se rezultati ovogodišnjih probnih ispita usporede s prošlogodišnjima na nacionalnoj razini, primjećuje se da je ovogodišnja generacija maturanata ostvarila uglavnom usporedive, no mjestimično i lošije rezultate od prošlogodišnje. Kao i lani, uspješnost na ispitu iz engleskog jezika bila je ponajviša – na A razini riješenost ispita iznosila je 76 posto (lani: 71 posto) dok je na osnovnoj, B razini, bila 67 posto, što je ipak lošije nego tijekom prošle dvije godine (2016.: 73 posto, 2015.: 71 posto).

Najveći pad u pogledu riješenosti ispita na probnim ispitima za maturante primjećuje se na ispitima iz hrvatskoga jezika: na razini A maturanti su ostvarili prosječnu riješenost ispita od 47 posto (što je lošije i od 53 posto lani i od 51 posto preklani), dok je na B razini hrvatskog riješenost ispita ostala uglavnom ista (52 posto, u usporedbi s lanjskih 53 posto, odnosno 57 posto prije dvije godine). Rezultati riješenosti probnih ispita iz ovog predmeta na B razini tako već drugu godinu zaredom pokazuju pad.

 

Matematiku su maturanti na ovogodišnjim probnim ispitima na A razini riješili s postotkom uspješnosti od 37 posto (usporedivo s lanjskih 38 posto, te identično kao prije dvije godine) dok je na B razini prosječna riješenost bila nešto bolja od lanjskih 41 posto te iznosi 43 posto. Rezultati probnih ispita iz matematike tako pokazuju najmanje varijacija u odnosu na protekle tri godine kada je Otvoreno učilište Algebra provodilo projekt probnih ispita za maturante te stoga dokazuju kako se u slučaju matematike i dalje radi o predmetu koji velikom broju maturanata jednostavno predstavlja najveći problem.

 

Najbolji matematičari na razini A ove su godine u Osijeku (riješenost ispita od 43 posto) te potom Zagrebu i Rijeci (42 posto). Prošle su godine najbolje rezultate iz matematike imali maturanti u Zagrebu, Osijek je bio na drugom mjestu, a u prva tri grada po znanju ovog predmeta plasirali su se i zadarski maturanti (riješenost od 33 posto). Na razini B matematike, značajno bolji rezultat od drugih ostvarili su maturanti u Zagrebu (52 posto), dok su na drugom mjestu maturanti iz Dubrovnika (49 posto) a na trećem maturanti iz Rijeke (42 posto). Na B razini matematike sve su ovo bolji rezultati nego što su ostvareni prošle godine.

 

Probni ispit iz engleskog jezika na razini A podjednako je dobro riješen u skoro svim gradovima (svuda uz prosječnu riješenost između 73 i 78 posto), uz izuzetak Dubrovnika gdje je na razini A ostvaren rezultat od 60 posto. Na razini B engleskoga jezika rezultati po gradovima također su u skladu s nacionalnim prosjekom (67 posto), s najboljim rezultatom u Osijeku (73 posto). Kada se u obzir uzme činjenica da su svi ovi rezultati viši od svih rezultata u drugim predmetima, može se zaključiti kako engleski jezik i dalje predstavlja najmanju poteškoću maturantima te se oko njega i najmanje moraju brinuti.

 

Kod probnog ispita iz hrvatskog jezika na razini A nije bilo velikih varijacija između gradova, s prosječnom riješenošću ispita koja se kretala između 47 i 52 posto; hrvatski jezik na razini A najbolje su riješili maturanti u Dubrovniku, no može se zaključiti kako su razlike u znanju među maturantima kod ovog predmeta izuzetno male. One se, baš kao i lani, nešto više osjećaju na B razini predmeta koja je najbolje bila riješena u Dubrovniku i Rijeci (55 posto), nakon kojih slijede Zagreb (53 posto) i Pula (50 posto) te potom ostali gradovi u kojima su se maturanti odazvali na probno testiranje.

 

Komentari

Komentari