Matija Posavec: ‘ Ako Divjak ode iz Vlade, odlazi i HNS’

Screenshot/N1

Međimurski župan neće se kandidirati za čelnu stranačku funkciju.

HNS-ov Matija Posavec u nedjelju je gostovao u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji. Progovorio je o  svojoj ostavci  na mjesto u središnjem odboru, HNS – u i novoj koaliciji s HDZ – om te o mogućnosti da ministrica Divjak napusti Vladu.

“Zbog odgovornosti, odanosti i lojalnosti građanima koji su me izabrali. Ja sam jedini u HNS-u koji je župan prije nego sam predsjednik središnjeg odbora i predsjednik županijske organizacije i član predsjedništva. Išao sam na izbore nakon što sam četiri godine obavljao funkciju župana, išao sam na reizbor, na provjeru i prošao sam u prvom krugu s 59 posto podrške i dobio sam povjerenje za drugi mandat. Nakon odluke središnjeg odbora da se promijeni smjer HNS-a birači to nisu najbolje prihvatili i onda imate izbore”, pojasnio je Posavec zbog čega je dao ostavku.

Dotaknuvši se nove koalicije te mogućnosti prijevremenih izbora, na novinarski upit kako bi na eventualnim prijevremenim izborima prošao HNS, Posavec je bio vrlo optimističan.

“Mislim da bi HNS dobio najmanje pet mandata. Postoje pojedinci koji svojim imenom mogu iznjedriti mandate. Stigma da netko drugi poklanja mandate HNS-u baš i ne stoji s obzirom na doprinos HNS-a na izborima”, kazao je.

Novinar je Posvacu na to uputio opasku kako je HNS zapravo u silaznom trendu već neko vrijeme.

“Ne znam koji je rejting, ali mislim da je veći naspram 1,2 posto koje smo imali kada smo bili u Vladi na čijem je čelu bio Zoran Milanović. Prilika je sad da kao dio Vlade HNS pokaže rezultate i da se dobro iskomunicira s građanima koji mogu nagraditi i kazniti odluke vezane za članove HNS-a”, odgovorio je župan.

Plenković je potjerao Mostove ministre jer nisu bili lojalni. Sad ulazi u Vladu sa strankom koja je pokrenula glasanje o Zdravku Mariću, je li to Vama logično, upitao je voditelj Posavca.

“To zvuči možda nelogično na prvu loptu. Velike odluke su teške i trebaju biti dobro iskomunicirane. Ljudi imaju pravo postavljati pitanje jer ne znaju što se vrti ispod stola. Kad ste u oporbi nemate odgovornost za izgovorene riječi, kada ste na vlasti je stvar potpuno drugačija”, pokušao je pojasniti Posavec.

‘HNS nije sitni partner’

Dotaknuvši se položaja HNS – a u koaliciji, voditelj je upitao Posavca što će se dogoditi ako ministrica obrazovanja Blaženka Divjak shvati da ne može provesti kurikularnu reformu i ode iz Vlade, hoće li to značiti i odlazak HNS-a?

“Moram reći da je osobno ne poznajem i dobra je odluka da je ona nestranačka osoba jer možete ‘hladne glave’ donositi odluke. Ona nije ovdje zbog položaja ministrice, već joj je funkcija ministrice sredstvo da realizira ono što želi i ako to neće moći sasvim je logično da će otići. Ako će otići sasvim sigurno ni HNS nije realizirao ono zbog čega je došao i otići će”, jasan je bio Posavec.

Iako premijer Plenković tvrdi da je HNS sitan partner, Posavec se ne slaže s njim, ali ne vidi niti problem u njegovim izjavama.

“HNS nije sitni partner je broj ministara ne određuje jačinu. Ne vidim problem u njegovoj izjavi. Cilj reforme je postići društveni konsenzus. Svaka Vlada mora funkcionirati timski, razlike se ne riješavaju pred novinarima nego u komunikaciji. To su dojmovi koji ne moraju biti točni. Štromar je tek osam dana u Vladi i treba posložiti neke stvari, ima prostora za napredovanje u komunikaciji premijera i ministara.” kazao je.

U javnosti se špekuliralo da će upravo međimurski župan biti Vrdoljakov nasljednik, no Matija Posavec nema se namjeru kandidirati za čelnu stranačku finkciju.

“U prvom redu želim biti posvećen svojoj županiji i biti župan”, zaključio je Posavec.

 


Komentari