MARIJANA PETIR: ‘Surogatstvo nije ništa drugo doli oblik moderne trgovine ljudima’

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Europski je parlament na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak, 17. prosinca u Strasbourgu osudio surogatstvo te zatražio zabranu zamjenskog majčinstava, a Marijana Petir nije krila zadovoljstvo.

Usvajanjem Godišnjeg izvješća o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. i politici Europske unije u tom području, Europski je parlament na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak, 17. prosinca u Strasbourgu osudio surogatstvo te zatražio zabranu zamjenskog majčinstava.

U članku 114. Izvješća stoji da Europski parlament „osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava“.

Zastupnica Marijana Petir, koja u Izvješću pronalazi brojne sporne elemente koji promiču vrijednosti suprotne onima za koje se zalaže i koje se nalaze duboko u srži naroda Europe, usvajanje članka 114. u cijelosti smatra velikom pobjedom. „Ovaj članak je od neprocjenjive važnosti, njime Europski parlament osuđuje praksu surogatstva i time otvara mogućnost za potpunu zabranu surogatstva“, rekla je zastupnica Petir ne krijući zadovoljstvo zbog ovog velikog koraka. „Surogatstvo nije ništa drugo doli oblik moderne trgovine ljudima. Djeca nisu roba koja se kupuje i prodaje“, izjavila je zastupnica Petir koja je nedavno potpisala i peticiju kojom se traži zabrana surogatstva u Europi.

Surogatsvo je u svojoj biti kupoprodajni ugovor prema kojem žena ili bez naknade ili za novac iznajmljuje svoje tijelo kao sredstvo nošenja i rađanja djeteta, dok druga strana postaje “vlasnik” rođenog djeteta. Ovo narušava dostojanstvo i prava žene i djece pretvarajući djecu u proizvode koji se kupuju i prodaju, a žene u strojeve za rađanje, krši brojne akte europskog i međunarodnog prava, a otvara i put razvoju jedne sasvim nove industrije. Stoga zastupnica Petir smatra kako Europska unija mora djelovati po ovom pitanju i založiti se za potpunu zabranu surogatstva pri čemu ovaj članak predstavlja prvi korak ka tom cilju.


Komentari