‘MANJA PRISTOJBA ZA HRT PREDSTAVLJA PRAVU KATASTROFU’: Moguće ukidanje 3. i 4. programa HTV-a, Hrvatskog radija i 400 otkaza?

Problemi s HRT-om ne jenjavaju.

Glavnom šefu Siniši Kovačiću 1. listopada istječe produljeni privremeni mandat, a isto 5. studenog čeka i petero članova Vijeća HRT.

No, to nije najveći problem s kojim se ova javna radijska i televizijska ustanova suočava. Naime, pojavila mogućnost smanjenja RTV pristojbe s 80 na 65 kuna, što je jedan od uvjeta Mosta u pregovorima s HDZ-om.

Ukoliko taj uvjet zaživi, utoliko će HRT ostati bez 227 milijuna godišnje, budući da godišnje od pristojbe uprihodi oko 1,2 milijarde kuna.
Ova situacija mogla bi loše utjecati na neke prateće industrije koje se sufinanciraju iz pristojbe, budući da od novca pretplatnika 114 milijuna kuna godišnje odlazi u Fond za pluralizam medija (36 milijuna kuna namijenjeno je lokalnim i regionalnim radijima i televizijama), HAVC-u (21, 8 milijuna kuna), ZAMP-u (33,6 milijuna kuna), prenosi vecernji.hr.

Kovačić je neki dan uputio javni apel protiv smanjenja pristojbe, pritom objašnjavajući da bi to kao posljedicu moglo imati otkaze. Nadalje, postoje i nagađanja da bi manje novca od pristojbe značilo nastavak ukidanja HRT-ovih centara i dopisništava, moguće ukidanje 3. i 4. programa HTV, 3. programa Hrvatskog radija, otkaze za 300-400 zaposlenika. Ujedno navode da bi otkazi najprije zahvatili zaposlenike u kulturnim programima i u glazbenim ansamblima.

“HRT smatra neozbiljnim pokretanje provedbe bilo kakvih projekcija koje se odnose na moguće radikalne odluke o daljnjemu poslovanju bez detaljno razrađenoga plana restrukturiranja i u tom kontekstu smatramo da je svaka procjena mogućega utjecaja smanjenja iznosa mjesečne pristojbe na poslovne odluke i poslovanje HRT-a zlonamjerna i tendenciozna”, odgovorili su s HRT-a na upit koje im je o nagađanjima postavio vecernji.hr. Kažu da HRT od pristojbe godišnje na proizvodnju programa troši 59%, odnosno 704 milijuna kuna.

Šef HAVC-a Hrvoje Hribar smatra da bi smanjenje pristojbe moglo dovesti do katastrofalnog urušavanja HRT-a kao javnog servisa, ali i uništavanja industrije koja promiče nacionalnu kulturu. S njime se slaže i Antun Tomislav Šaban iz HDS ZAMP-a: “Vjerujemo da nitko ne želi da HRT reducira sadržaje domaćeg podrijetla, relevantne za hrvatsku kulturu, jezik, glazbu i tradiciju i zamijeni ih s još više stranog programa. Upravo je to, u slučaju smanjenja pristojbe, najvjerojatnije jer je jednostavnije i jeftinije. Sredstva kojima HRT udjelom iz pristojbe doprinosi kulturi i kreativnosti vitalno su važna za sve hrvatske kulturne djelatnike.”

>>>HRT DOTAKNUO DNO: ‘Samo je jedan problem- ne dirajte im astronomske plaće!’


Komentari