MANDATARU STALNO STIŽU PISMA: ‘Prošla Vlada je ostavila pogubne posljedice na sustav’

Facebook

Još jedno pismo upućeno je Tihomiru Oreškoviću.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:

“Sutra u osnovnim i srednjim školama počinje drugo polugodište, te iz tog razloga smatram da je važno barem toga dana u fokus Vašeg rada staviti odgoj i obrazovanje.

Evidentno je da nema „tučnjave“ Domoljubne koalicije i Mosta za sustav odgoja i obrazovanja. Za prosperitet Republike Hrvatske njima je očito najvažnije tko će kontrolirati represivni aparat i prošlost. Zato od Vas očekujemo da Vi preuzmete odgovornost i odaberete kandidata za ministra znanosti, obrazovanja i športa. To mora biti osoba koja dolazi iz sustava, dobro poznaje sustav i spremna je na promjene.

Za zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja izuzetno je važno i tko će biti pomoćnik ministra za odgoj i obrazovanje, jer djelokrug rada pomoćnika obuhvaća tri velika sustava: predškolski odgoj, sustav osnovnog odgoja i obrazovanja, te srednjoškolski sustav.

Praksa je pokazala kako je to preveliko područje za samo jednu osobu, te iz tog razloga držim kako je potrebno imenovati posebnog pomoćnika ministra za srednjoškolski sustav. Sustav srednjoškolskog obrazovanja u mnogome se razlikuje od osnovnog školstva. Preko 70% srednjih škola su tehničke i strukovne škole. Upravo bi te škole trebale biti najbolja poveznica obrazovanja s potrebama tržišta rada, te je izuzetno važno taj sustav dobro poznavati, kako bi ga se moglo razvijati i reformirati.

U svakom slučaju, nije dovoljno imenovati samo stručnu osobu za ministra znanosti, obrazovanja i športa, već je jednako tako važno koje će osobe obnašati dužnosti zamjenika i pomoćnika ministra.Eksperimenti s nestručnim osobama u vrhu ministarstva znanosti, obrazovanje i športa kakve je provodila prošla Vlada, ostavili su pogubne posljedice na sustav.

Od Vas očekujemo upravo suprotno.

Sindikat je otvoren za socijalni dijalog i partnerstvo, jer jednino kao partneri možemo preuzeti i svoj dio odgovornosti za razvoj sustava.

Iz tog razloga, spremni smo se odazvati Vašem pozivu na razgovor o budućnosti sustava odgoja i obrazovanja. Ima mnogo načina unaprjeđenja sustava, a koji ne iziskuju značajnija dodatna sredstva.S obzirom da su u fokusu ove Vlade reforme, one se često poistovjećuju s rezanjima plaća i otpuštanjima radnika. U sustavu obrazovanja nema se više što rezati.

Uvjeren sam kako ćete nastaviti započetu cjelovitu kurikularnu reformu, jer Hrvatska nema vremena svaki put s novom garniturom na vlasti započinjati sve iznova.

S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske: Branimir Mihalinec, prof.”


Komentari