LOVRINOVIĆ ŽUSTRIJI NEGO IKAD: Otkrio zaprepašćujuće činjenice o II. mirovinskom stupu!

Facebook

Ivan Lovrinović je svojom posljednjom izjavom otvorio još jednu goruću temu.

Proteklih tjedana saborski zastupnik Mosta i predsjednik udruge Promijenimo Hrvatsku, koja djeluje u okviru te stranke, Ivan Lovrinović, uključio se u aktivnu kampanju reformiranja financijskog resora. Iako su ga uskratili za mjesto ministra i tu fotelju dali Zdravku Mariću, a kako tvrdi program koji je on pisao srezali su do neprepoznatljivosti, Lovrinović nije dao podršku Oreškovićevoj Vladi i najavio kako će dalje sam voditi bitku za provođenje reformi. Kao saborski zastupnik jedne od vladajućih stranki, Lovrinović sudjeluje u donošenju odluka vezanih za svoj resor. Ukazivao nam je nedavno na propuste koji su ih dočekali nakon što im je SDP prepustio ministarstvo, kao i na, kako je tvrdio, dugovanja koja HNB ima prema FINA-i.

Kako je jedan od velikih zagovornika ukidanja II. mirovinskog stupa, a vodio je i žestoku bitku s bivšom Vladom SDP-a u vrijeme predizborne kampanje, koja je bila protiv ukidanja, odlučio je na svom Facebook profilu naširoko raspisati se o ovoj, prema njemu, velikoj problematici za državu i građane.

Pismo Ivana Lovrinovića prenosimo u cijelosti

“Možete li vjerovati da je od 2002.g. kada su društva za upravljanje mirovinskim fondovima počela djelovati jučer po prvi puta u Saboru progovoreno o toj skoro tabu temi – drugom mirovinskom stupu. Silvano Hrelja je pod svaku cijenu branio i hvalio II mirovinski stup dok ga je drugi predstavnik umirovljenika Milivoj Špika ocijenio štetnim. Dr.sc Goran Marić je iznio čitav niz nedostataka i netransparentnost u poslovanju obveznih mirovinskih fondova naglasivši da od II mirovinskg stupa jedino imaju koristi menadžeri.

Naglasio je da su sva četiri Izvješća (imamo četiri fonda) pisana na isti način, iz njih možemo sve saznati o makro ekonomskom okružju u kojem posluju mirovinski fondovi. , a te podatke imamo u svakom biltenu ili bilo kojem financijskom izvješću.

Ali iz njih ne možemo saznati i vidjeti ono najvažnije; PRAVU strukturu financijskog rezultata. A da bi se to znalo potrebno je izvješće o svim realiziranim i nerealiziranim gubitcima ulaganja u korporativne i državne dužničke vrijednosne papire. A toga uopće nema. Zato se iz izvješća i ne može dobiti informacija o vrednovanju ulaganja mirovinskih fondova u neke korporacije u Nexe grupu, u Optima telekom, u Dalekovod, u Ingru..

U izvješćima nema ni riječi o strukturi troškova društava za upravljanje mirovinskim fondovima, a od 2003.- do 2015. Uprihodovali su samo od naknada 3 milijarde kuna i zapošljavaju manje od sto radnika. Čije naglašena potreba izmjene zakonskog okvira a toliko nedostataka je pokazala provedba u praksi:Članovi nadzornog odbora mogu biti samo iz fondova, sami sebi, menadžeri nisu državni dužnosnici a upravljaju sa 55 milijarda kuna državnih obveznica, procedura nakon smrti člana fonda uopće nije propisana…visoke naknade …

Svi fondovi ne upravljaju jednako. od 2003. do 2015. godine imamo svi tri fonda su skoro 6% prinos 5,99 %, 5,98 %, 5,91 %. a samo jedan fond 5,11. Cijelo razdoblje 17% manji prinosi u jednom fondu nego u tri druga. Iako su svi fondovi 70% uložili u državne obveznice , u izvješću PBZ-CO fonda nije naglašeno zbog čega samo taj fond cijelo razdoblje znatno lošije posluje…

Zbog svega toga jedino su zastupnici Mosta bili suzdržani prilikom glasovanja jer smo smatrali da su izvještaji manjkavi i da ih treba doraditi. Svi drugi su podržali.

Ja sam naglasio da je drugi mirovinski stup pokvareni financijski proizvod. Državi kronično nedostaje godišnje 17 milijardi kuna za isplatu mirovina, što znači oko 50%. U takvoj situaciji radnici moraju izdvajati pet posto u drugi stup da bi fondovi toj istoj državi koja isplaćuje mirovine pozajmljivali novac uz prosječno 5% i tako joj povećavali troškove. Nazvao sam to kamatarenjem države jer 70% sredstava fondovi ulažu u državne obveznice. Dakle, država izdaje obveznice (svoj dug) fondovi ih kupuju a ona da bi ih isplaćivala mora prodavati novi dug jer kronično nema novaca. I tako u krug.

Raduje me da je nakon naših argumentiranih rasprava u Saboru većina shvatila da je II mirovinski stup balon od sapunice napunjen dugovima države a Hrvatska pokusni kunić u njegovoj primjeni. Česima nikada nije palo na pamet da ga uvedu, Poljaci su ga ukinuli kao i Mađari, nema ga ni Srbija, Slovenija niti čitav niz zemalja. Za njega su samo zaintresirane skupine koje imaju najviše koristi. To sigurno nisu radnici i umirovljenici.

Shvatio sam da prosječan čovjek nema skoro pojma što se uistinu krije iza drugog mirovinskog stupa. O tome će biti još dosta govora jer ljudima treba puno više informacija.

KAKO SAM MOGAO ZABORAVITI?

U 2014.g. pripadnici MORH-a, procjenjuje se njih oko 70 tisuća ili oko 10% svih članova II mirovinskog stupa, prešlo je iz drugog u prvi mirovinski stup a obvezni mirovinski fondovi su na konto toga prebacili državi na račun oko 2,8 mlrd kuna. Tada nitko nije rekao niti riječi protiv toga a niti pisao peticije. Je li riječ o diskriminaciji ostalih koji moraju ostati u drugom stupu. Pripadnike MORH-a se doduše pitalo hoće li dobrovoljno prijeći.

Sve govori u prilog tome da se mirovinski sustav mora preispitati i staviti na zdrave noge. Jedini zdrav temelj mirovinskog sustava jest porast nataliteta i snažan gospodarski arst koji će napuniti isušene blagajne.

Dakle, SDP je napravio prvi važan korak prema gašenju II mirovinskog stupa. Ne znam zašto su sada protiv. Čudno“.

>>> O OVOME SE DO SADA NIJE PRIČALO: Lovrinović otkrio šokantne detalje o radu HNB-a (FOTO)

>>> MEDIJI SU VAM OVO PREŠUTJELI: Lovrinović otkrio šokantne detalje s prve financijske sjednice!


Komentari