Kriza je uzela maha: Zbog Todorića i Agrokora manje novca za buduće mirovine

FOTO: Zagreb.info

Smanjen iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima.

Čitateljica portala 24sata poslala je komentar o poražavajućem stanju za radnike.

“Šokiralo me kad sam dobila izvješće AZ mirovinskog fonda jer mi je ukupni iznos u odnosu na prošli mjesec manji oko 2000 kuna. Objasnili su mi da je to zbog Agrokora i stanja na tržištu dionica. Pa baš hvala premijeru da ima sve pod kontrolom i da se brine za nas koji nećemo imati niti saborske niti povlaštene mirovine”, kazala je čitateljica.

Nažalost, nije jedina. Naime, svi radnici koji mjesečno izdvajaju pet posto plaće u neki od obvezna četiri mirovinska fonda, mogu očekivati slična izvješća. Portalu je drugi čitatelj poslao izvješće koje pokazuje da je u PBZ Croatia osiguranju od početka veljače izgubio oko 1500 kuna.

Fondovi ulažu u obveznice i dionice i cilj im je povećati buduće mirovine, ali kriza u Agrokoru je zasad srušila vrijednost njihove imovine, što smanjuje iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima. Mirovinski fondovi su ulagali od Agrokorovih kompanija najviše u Ledo. Navodno su kupovali prije četiri godine dionice po 8000 kuna za komad, a u petak su vrijedile oko 3100 kuna, pišu 24sata.

Veliki gubitci

Po broju dionica koje su imali, najveći gubitnik je AZ mirovinski fond sa 189 milijuna kuna, slijedi Raiffeisen s 92 milijuna, a zatim PBZ CO s oko 80 milijuna. Erste, četvrti fond, više nema dionica Leda.

U drugim Agrokorovim tvrtkama i nema mirovinskih fondova, no kako je kriza u Agrokoku srušila vrijednost svih dionica na burzi, pala je i njihova vrijednost. Koliko su fondovi od početka godine izgubili na tržištu, nema pouzdanih podataka, no navodno se radi o oko dvije milijarde kuna. Sve se može nadoknaditi, ako i kad dionice jednom opet porastu.

Dobra stvar je što mirovinski fondovi smiju u samo manjem dijelu kupovati dionice upravo kako ne bi ugrozili buduće mirovine.

Roman Rinkovac iz brokerske kuće Credos objašnjava da je kriza u Agrokoru trenutačno srušila vrijednost dionica, ali da fondovi ulažu dugoročno. Moguće je i da se vrijednost tvrtki vrati.

“Prvo su počele padati obveznice Agrokora, a onda je uslijedio pad dionica. Svaki fond menadžer ima upute kako se ponašati, a neki mirovinski fondovi su prodali dionice, neki su zadržali. Svoje odluke trebaju objasniti vlasnicima. Kod nas općenito vlada euforija ili panika na tržištu”, kazao je Rinkovac.


Komentari