Krenula državna matura! Objavljen kompletan raspored predmeta, prvi informatika i psihologija

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Maturanti diljem Hrvatske danas će napisati prvi ispit na državnoj maturi.

Utorak, 6. lipnja, dan D je za mnoge maturante, naime, danas je krenula državna matura. Ove godine prvo se polažu psihologija i informatika, a u ljetnom roku maturu će polagati više od 31 tisuće učenika gimnazija i strukovnih srednjih škola. Gotovo 5600 ljudi polagat će maturu izvan redovnog sustava obrazovanja.

Na maturu će izaći 12.933 učenika gimnazija i 18.169 učenika srednjih strukovnih škola te 5599 kandidata izvan redovnoga sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, stoji u podacima Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanja obrazovanja (NCVVO). Oni su, pak, nastavili raditi na poboljšanjima metrijskih karakteristika ispita, ispitnih materijala i ispitnih procedura, kako bi što kvalitetnije i objektivnije vrednovali učenička postignuća.

Ispit is psihologije pisao se u 9 ujutro, a onaj iz informatike kreće u 14 sati. Državna matura nastavlja se i u srijedu, 7. lipnja, kada se pišu kemija i sociologija, a u četvrtak, 8. lipnja polaže se politika i gospodarstvo u ranijem terminu, te logika u popodnevnim satima. U petak su na rasporedu ispiti iz biologije i francuskog na A i B razini.

Maturanti ispite polažu u svojim školama, dok će ih kandidati polagati u ispitnim centrima u Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu i Zagrebu. Rasporedi ispita s adresom ispitnog centra objavljuju se pet dana prije ispita na stranicama postani-student. hr, te su vidljivi svim pristupnicima na poveznici Moj raspored.

Nakon vikenda kreće novi krug ispita. Tako se u ponedjeljak, 12. lipnja u 9 sati piše ispit iz likovne umjetnosti, a u 14 A i B razina španjolskog. Dan kasnije, 13. lipnja, pišu se fizika i povijest, a 14. lipnja na rasporedu su viša i niža razina njemačkog jezika. U četvrtak je stanka zbog Tijelova, a u petak 16. lipnja piše se engleski A i B razina.

Treći tjedan mature počinje u ponedjeljak 19. lipnja i tada se piše esej iz hrvatskog na višoj i nižoj razini, dok se test iz hrvatskog A i B razine piše dan kasnije, 20. lipnja u 9 sati, dok se 14 piše etika.

Za srijedu 21. lipnja zakazani su ispiti iz geografije, te viša i niža razina talijanskog. U četvrtak je ponovo stanka zbog praznika Dana antifašističke borbe, a u petak se pišu ispiti iz glazbene kulture i vjeronauka.

Posljednji tjedan državne mature kreće 26. lipnja u 9 sati, kada se pišu viša i niža razina matematike. U utorak 27. lipnja se pišu eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, te grčkog.

Zadnjeg dana, 28. lipnja pišu se ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina – češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog, a u 14 sati piše se posljednji ispit, iz latinskog jezika i to A i B razina.

Rezultati će biti objavljeni u srijedu 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj. Konačni rezultati ljetnog roka bit će objavljeni 17. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene 20. srpnja.

Na ispite se mora doći najmanje 30 minuta prije početka, te sa sobom morate imati identifikacijski dokument s fotografijom(osobnu iskaznicu ili putovnicu), te dozvoljen pribor za pisanje, koji je propisan predmetnim ispitnim katalozima.


Komentari