KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SABORA NAJAVLJENA ZA PETAK: ‘Radit će se intenzivno i petak i subota i nedjelja’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Mandatar Andrej Plenković  i Željko Reiner sastali su se u središnjici HDZ-a s delagacijom Mosta, točnije s Božom Petrovom, Ines Strenja Linić te Robertom Podolnjakom.

Tema sastanka bili su detalji oko konstituirajuće sjednice Sabora koja je najavljena za petak. Plenković i Petrov obratili su se medijima nakon sastanka.

“Završili smo sastanak s kolegama iz Mosta. Dogovorili smo u suradnji s Reinerom hodogram aktivnosti za sjednicu u petak i dinamiku. Želimo da se na početku donesu svi zakoni koji su potrebni prije izglasavanja Vlade. Naša je namjera da se sredinom idućeg tjedan omogući i usuglasi termin kada bi vlada dobila suglasnost“, izjavio je Andrej Plenković.

Božo Petrov rekao je da će na dnevnom redu u prvom trenutku biti svi oni zakoni potrebni za formiranje vlade, a onda idu zakoni vezani za jamstva Mosta, piše Dnevnik.hr.

“Obzirom na najave oporbe da će napraviti spektakl u Saboru, želja nam je da u utorak ili srijedu završimo priču. Počet ćemo s dnevnim redom i napraviti izglasavanje svih zakona vezanih uz formiranje vlade, a u utorak ili srijedu napravit ćemo onoliko koliko se stigne, a potom i cijeli dnevni red. Sabor će vrlo intenzivno raditi. Radit će se i petak i subota i nedjelja“, dodao je Petrov.

‘Za neke teme nije potrebna javna rasprava od 100 dana’

Plenković je komentirao eventualno izglasavanje Mostovih prijedloga bez javne rasprave.

“Neki od zakonskih prijedloga veaznih uz jamstva Mosta ne zahtjevaju širu raspravu dok su neki zahtjevniji. Naša intencija je da se ostavi dovoljno vremena zastupnicima kako bi mogli steći uvid u cilj tih zakona. Tijekom sutrašnjeg dana razgovarat ćemo s predstavnicima oporbe vezano uz formiranje Odbora kako bi se cijeli paket mogao izglasati u petak. Zajednički smo radili na prijedlozima Mosta. Oni su dorađeni i bit će izglasani u određenoj proceduri”, rekao je Plenković i potom dodao kako za neke teme nije potrebna javna rasprava od 100 dana, no za teme koje odnose na lokalnu upravu i Ovršni zakon ipak treba više vremena.

Plenković nije odgovorio hoće li HSS biti dio vladajuće većine ili oporbe te je poručio kako će se sutra odvijati razgovori.

Petrov je na pitanje hoće li kontaktirati Europsku banku kad je u pitanju Zakon o HNB-u kazao je kako će se taj dio odraditi. Dotaknuo se i najavljenog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

“Znam da je nekim gradonačelnicima teško prihvatiti Zakon o lokalnoj samoupravi, ali to je zalog buduće reforme”, objasnio je Petrov.

Komentirao je i izmjene vezane uz Ovršni zakon.

Oni kojima prijeti deložacija, neće ostati bez krova nad glavom. Tri četvrtine plaće bit će sačuvano od ovrhe. To su najvažnije stvari vezane uz Ovršni zakon” zaključio je Petrov.


Komentari