‘KOLIKA JE CIJENA DJETETEOVA ZDRAVLJA?’ Ovo je apel predsjednici saborskog Odbora za zdravstvo

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski Laburisti upozorili Ines Strenju-Linić na stanje u hrvatskom zdravstvu.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“pišem Vam kao predsjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. U teškom trenutku za hrvatsko zdravstvo, prihvatili ste se vrlo zahtjevnog i odgovornog posla te nadam se da ćete na sve izazove odgovoriti što uspješnije kako bi naši građani i pacijenti bili što zadovoljniji.

Pacijenti koji trenutno spavaju u vlažnim sobama i operiraju se u neadekvatnim operacijskim salama. Pacijenti koji na dijagnostički postupak čekaju po nekoliko mjeseci, a koji će za nešto bolju uslugu, koja je i sada na minimalnoj razini, morati platiti „malo više“- kako je najavio resorni ministar. Kao da povećanje stope za zdravstveno osiguranje s 13 na 15% nije bilo dovoljno. Naravno, kao i inače, i sada anomalije u sustavu plaćaju radnici koji nose ovaj neodrživi sustav. Sustav koji polako, ali sigurno teži komercijalizaciji.
Vjerujem da ste upoznati sa riječkim primjerom, gdje uprava KBC-a Rijeka želi poboljšati svoju prihodovnu stranu, naplaćujući parking pacijentima koji nerijetko dolaze iz udaljenih krajeva naše regije. Najgore od svega je to što su to učinili i u sklopu Dječje bolnice Kantrida, u čijoj blizini nema alternativnih parkirališnih površina pa su roditelji primorani plaćati cijenu parkinga od 10 kn za sat vremena parkiranja. S obzirom da se gradska tvrtka koja vrši naplatu parkinga odrekla naplate svoje usluge, vjerujem da je uprava zadovoljna ovim poslovnim poduhvatom koji je doprinjeo „racionalizaciji“ poslovanja i uvođenju reda u krugu bolnice. Pri tome, apsolutno je nejasna odluka da pravo na povlaštenu kartu imaju doktori, koji primaju naknadu za prijevoz iz koje valjda mogu plaćati i regularnu kartu, dok se dovoljno napaćeni pacijenti i djeca penaliziraju ogromnom cijenom parkirne karte. Na kraju svega, nameće se opravdano pitanje – KOLIKA JE CIJENA DJETETOVA ZDRAVLJA?

Poštovana kolegice iz Županijske skupštine, nadam se da ćete u svom budućem saborskom radu pronaći odgovore na ova i slična pitanja te se svojim angažmanom i iskustvom zauzeti za socijalno pravedna rješenja- u suprotnom, zdravljem ćemo licitirati kao na tržnici. U tom duhu, čestitam Vam 11. veljače- Svjetski dan bolesnika.”, poručio je David Bregovac (predsjednik podružnice Laburista PGŽ), član Županijske skupštine PGŽ


Komentari