KNJIGE BACATE, A STARI TELEVIZOR KUPI PRAŠINU: Sve što vam ne treba, uskoro ćete moći odnijeti ovdje!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako se radi samo o ideji, Centri za povnovu uporabu uskoro bi trebali zaživjeti diljem zemlje. 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su jučer u Zagrebu, sustav ponovne uporabe koji će po prvi puta na nacionalnoj razini urediti i potaknuti otvaranje Centara za ponovnu uporabu. Riječ je o mjestima na kojima će se od građana sakupljati proizvodi koji su još uvijek uporabljivi ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova, nakon čega će se moći ponovo koristiti i prodavati.

Sektor ponovne uporabe otvara nova radna mjesta kroz otvaranje centara za ponovnu uporabu i potiče mogućnosti usavršavanja radnih vještina i znanja teže zapošljivih, socijalno ugroženih skupina. Upravo na toj platformi snažno djeluju i mnogi europski centri za ponovnu uporabu kojih u Europskoj uniji ima preko 8.600, a zapošljavaju gotovo 40.000 osoba.

“Sustav ponovne uporabe predstavlja značajan neiskorišten potencijal za smanjenje količine otpada, a uz to je i snažan poticaj za gospodarske i socijalne aktivnosti na području zaštite okoliša. Uz financijske poticaje Fonda ovi centri imat će višestruku ulogu u svojoj lokalnoj zajednici, smanjiti nastanak otpada, otvorit će se nova radna mjesta koja su ujedno adekvatna i za zapošljavanje socijalno ugroženih skupina građana.” – izjavio je direktor Fonda Sven Müller. Najavio je da će Fond uskoro raspisati javne pozive i natječaje ukupno vrijedne 7 milijuna kuna kojima će se sufinancirati uređenje i opremanje ovakvih centara, ali i edukacija koja potrebna da bi ti centri zaživjeli i bili samoodrživi. Centre će moći osnovati udruge i zadruge koje se bave zaštitom okoliša te trgovačka društva u komunalnom sektoru.

 


Komentari