KARAMARKOVA OBEĆANJA: Osigurat će 100.000 novih radnih mjesta, oživjeti gospodarstvo, poljoprivredu, zdravstvo…

Facebook

HDZ uz Domoljubnu koaliciju predstavio predizborni program.

U Kongresnoj dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu HDZ  i Domoljubna koalicija predstavili su svoj predizborni program “5 + Hrvatska”. Ovime i službeno započinje HDZ-ova predizborna kampanja. Riječ je o programu koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim IFO institutom.

Gospodarski program HDZ-a i Domoljubne koalicije podijeljen je u pet segmenata – gospodarski rast i razvoj, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna osjetljivost, pravna stabilnost te društvo, demografija, obrazovanje i znanost. Glavni ciljevi programa su zapošljavanje i zaustavljanje trenda iseljavanja iz Hrvatske. U programu se obećava da će, ako HDZ i Domoljubna koalicija osvoje vlast, do 2019. ostvariti kontinuirani rast BDP-a od pet posto godišnje, na pet posto smanjiti PDV na dječju hranu i potrepštine, nezaposlenost smanjiti za pet posto, povećati mirovine za pet posto i osigurati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Prioritet, ultimativna obaveza, je pokrenuti gospodarstvo. I to mogu samo preko poduzetnika, zadovoljnog seljaka i plaćenog radnika. Samo buđenje zapuštenih industrijskih potencijala je već jak korak. Poduzetništvo ćemo osnažiti manjom birokracijom i većim olakšicama. Plan je i da se stimuliraju i zapuštene regije Hrvatske, poput otoka”, poručio je čelnik HDZ-a.

Roditeljima 1000 eura pomoći..

Karamarko je obećao bolju prometnu povezanost Hrvatske s Europom i svijetom, pokretanje građevinskog sektora, bolju proizvodnju hrane, revitalizaciju poljoprivrednih i ruralnih područja, zelenu ekonomiju i zaštitu okoliša. Obećao je da će razvijati i povezivati mala poljoprivredna gospodarstva, da će pomoći ribarima. Obećao je da će mirovine rasti pet posto te da će roditelji za svaku novorođenu bebu dobiti 1000 eura pomoći.

“Smanjit ćemo PDV na dječju hranu i potrepštine na 5 posto“,  rekao je , a osvrnuo se na eksplaotaciju nafte iz Jadrana…

Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu s nebrojenim prirodnim bogatstvima pa naša domovina mora temeljiti svoj razvoj na očuvanju okoliša. Opasni eksperimenti s bušenjem nafte nisu dobro rješenje. Rekonstruirat ćemo energetsku kompaniju u državnom vlasništvu, izgraditi nove hidroelektrane.”

Osvrnuo se i na poljoprivredu:  “Možemo biti prehrambeno neovisni, no ni blizu ne koristimo sav naš poljoprivredni potencijal. Uvozimo mnogo hrane zbog lobija. Zaštitit ćemo svoju proizvodnju. Jako hrvatsko selo je strateški prioritet Domoljubne koalicije”, poručio je Karamarko

U svojem programu HDZ najavljuje nova radna mjesta

Osim toga, HDZ će se, što se zapošljavanja tiče, oslanjati na novac i programe iz fondova EU kako bi mlade zaposlili i zadržali u Hrvatskoj. Iz Hrvatske Demokratske Zajednice poručuju kako će stvoriti 100.000 novih radnih mjesta. Ujedno, obećavaju unapređenje bolničke mreže, gradnju i obnovu bolnica te modernizaciju opreme. Osim što obećavaju pravnu stabilnost tvrde kako će subvencionirati i poticati otvaranje korporativnih vrtića u zgradama tvrtki.

HDZ će iz imenovanja pravosudnih dužnosnika izuzeti politiku. Izmijenit će Obiteljski zakon kako bi on, kako oni tvrde, postao pravedan i provediv. Ujedno, s rastom plaća, BDP-a i troškova života uskladit će i visinu mirovina. HDZ će kod mlađih naraštaja ustrajati na jačanju domoljublja.


Komentari