KARAMARKO DOLAZI NA VLAST: Ovo su dva najizglednija scenarija iz kojih HDZ izlazi kao pobjednik!

Facebook

Iako smo ih do jučer nazivali najvećim gubitnicima parlamentarnih izbora, čini se kako se situacija na kraju ipak okrenula u korist HDZ-a.

Koliko su nova lica i imena potreba hrvatskoj politici, točnije hrvatskim biračima, jasno smo mogli vidjeti po rezultatima ovogodišnjih parlamentarnih izbora u kojima je nezavisna lista MOST-a osvojila nevjerojatnih 19 saborskih mandata. Međutim, raskol unutar ove novoosnovane političke opcije koji je uslijedio svega par dana nakon izbora pokazao je kako je na kraju, pojam političke stabilnosti i čvrste stranačke garniture ipak presudan za opstanak u svakom smislu te riječi: bilo onaj u politici općenito ili na samoj vlasti.

Naime, jedno postaje sve očitije: kako god ovi izbori završili, HDZ će biti taj koji će sljedeće četiri godine voditi hrvatsku Vladu i Sabor. Istina kako materijala za različite teorije nije nedostajalo jer se situacija mijenja doslovno iz sata u sat, a sve izglednija neuspješnost četvrtog kruga konzultacija kod predsjednica sugerira kako se nalazimo pred novim izborima ili kako će naposljetku HDZ biti taj koji će s MOST-om formirati novu Vladu. Međutim, ne onako kako je to Petrov u početku planirao.

>>> NA POMOLU RASKOL U DOMOLJUBNOJ KOALICIJI: HDZ-ovci podržali Bandića, Kosor postaje politički mrtvac?

Svjesni kako će birači nakon nastale situacije za nove izbore kriviti MOST te kako su vrlo mali izgledi da na ponovljenim izborima ponove isti ili ostvare čak i veći uspjeh, MOST-ovci će vrlo logično, ovaj put pružiti ruku suradnje HDZ-u (Domoljubnoj koaliciji) te biti ti koji će pristajati na njihove uvjete, ne obratno. S druge strane, ovakav rasplet može se svrstati među one najlogičnije jer ipak, što god o HDZ-u mislili, ipak su birači odlučili kako su oni relativni pobjednici ovih izbora te kako je koliko god revolucionarno i osvježavajuće izgledalo, ‘manjina’ jednostavno ne može uvjetovati većinu. Iako se u uprav u ovom kontekstu mnogi pozivaju na vrlo malu razliku između Domoljubne i koalicije Hrvatske raste kada su u pitanju saborski mandati, licemjerno je razliku nazivati malom jer na kraju krajeva, sjetimo se kako pri donošenju odluka vezano za budućnosti države često zna presuditi ne pet, četiri ili tri ruke – već samo jedna.

No, pitanje koje svakako ostaje i na koje se sigurno već i pronašao odgovor u redovima HDZ-a: tko je kriv što razlika nije bila veća? Dok jedni krivnju rado svaljuju na samog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji navodno nije uspio uvjeriti birače u svoju vjerodostojnost i kompetenciju za obnašanje premijerske dužnosti, činjenica je kako animozitet birača prema obje velike stranke ne smijemo i ne možemo zaboraviti pa samim time davanje imena i prezimena ovome problema u ovome trenutku, nije potrebno i na kraju krajeva, pošteno raditi. Glasovi MOST-u glasovi su protiv HDZ-a i SDP-a što pokazuje kako su inima, za dugoročan uspjeh i ostanak na vlasti, potrebne temeljite i drastične promjene.

Dolazak na vlast u ovome je trenutku najmanji problem jer su HDZ-ovi operativci u vremenu nakon izbora pa sve do danas dobro su odradili posao i na kraju, od gubitnika iz cijele priče izašli kao pobjednici za koje je pitanje dana kada će preuzeti vlast u Hrvatskoj i to točno s imenima i funkcijama kako su i planirali prije izbora: dakle ili novi izbori iz kojih je sve očitije kako će izaći kao pobjednici ili suradnja s MOST-om gdje će Domoljubi odlučivati i postavljati uvjete.


Komentari