KAPETAN DRAGAN NE OSJEĆA SE KRIVIM: ‘Ja sam branio svoju Jugoslaviju’

Screenshot/Youtube

Tvrdi da ga se proglasilo krivim bez optužnice.

U utorak je na Županijskom sudu u Splitu započelo suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan. On je odbacio krivnju za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglasili su me ratnim zločincem bez optužnice

Optužnicu su mu čitali 20-ak minuta pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Damir Romac, nakon čega je Vasiljković rekao da je razumije, ali da se apsolutno ne osjeća krivim ni za jednu optužbu koje mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Vasiljković se požalio da je već 11 godina u zatvoru bez presude, da je optužnica protiv njega podignuta tek nakon 10 godina, te da su mu 11 godina usta ‘vezana’. Rekao je da je ogorčen na vrh pravosuđa Repoublike Hrvatske jer su ga još 2005. proglasili ratnim zločincem bez podignute optužnice, piše 24 sata.

“Obranio sam moju Jugoslaviju, a to da sam bio agresor smatram velikom uvredom”

Vasiljković je naglasio kako nije ratovao za Veliku Srbiju, da se uvijek u životu osjećao kao Jugoslaven, a ne kao Srbin i da su njegovu Jugoslaviju “oteli, napali je strani plaćenici i domaći izajnici”.

“Osjetio sam dužnost da je moram braniti. Obranio sam moju Jugoslaviju, a to da sam bio agresor smatram velikom uvredom”, zaključio je u svojim uvodnim riječima Vasiljković.

Novo ročište krajem listopada

Novo ročište zakazano je za kraj listopada kada dolaze prvi svjedoci optužbe, odnosno 18., 19., i 20. listopada na sud će doći po četiri svjedoka optužbe.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. U optužnici stoji da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je na sud doveden s ‘lisicama’ na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Početak suđenja je izazvao velik interes javnosti, oko zgrade splitskog Županijskog suda vlada opsadno stanje. Uspostavljena su tri prstena osiguranja, na sud se može samo kada se prođe kroz detektor metala, a svjedoci će u zgradu suda dolaziti posebnim tajnim tunelom koji povezuje zgradu splitske policije i Županijskog suda.


Komentari