KAOS U BARANJI I BELOM MANASTIRU: Zbog opreza neke škole ZATVORENE!

Facebook

Situacija izmiče kontroli, a područje Baranje i Belog Manastira u kaotičnom je stanju.

Situacija s prihvatom izbjeglica ni danas nije pod kontrolom, a područje Baranje i Belog Manastira u kaotičnom je stanju, ocijenili su vlasti Osječko-baranjske županije i županijski Stožer zaštite i spašavanja. Također su dodali kako je nacionalni Krizni stožer ovu situaciju dočekao nespreman.

Župan Vladimir Šišljagić izjavio je na konferenciji da se s državne razine nisu pravodobno poduzele potrebne mjere, iako su tjednima pristizala izvješća o velikom broju izbjeglica koji se kreće prema zapadnoj Europi, te da se Hrvatska doživljava kao prolazna usputna stanica, posebice nakon što je Mađarska zatvorila granice.

Naime, ocijenio je kako situacija ni danas nije pod kontrolom te izvijestio da je oko 10 tisuća migranata noćas bilo u Belom Manastiru, a danas su krenuli prema Osijeku, Valpovu i Belišću, jer očito žele nastaviti put prema svom krajnjem cilju. Napomenuo je i kako je u jednom je trenutku u Belom Manastiru bilo četiri do pet tisuća izbjeglica, a veliki broj ih šeta gradom, dok su se neki pak samoinicijativno uputili  u druge dijelove Županije.

“Očekujem da se ova situacija riješi tako da se spriječi daljnji dolazak izbjeglica, osigura njihova evakuacija i transport prema mjestima u koje žele ići”, poručio je Šišljagić.

“Poduzimamo sve mjere kako bi ublažili ovu situaciju, sve službe su na terenu, vjerujem da će se situacija vrlo brzo smiriti”, rekao je župan Šišljagić.

Načelnik Stožera Željko Kraljičak ističe kako situacija u Belom Manastiru “traži krajnji oprez”, zbog čega neke škole tamo danas neće raditi. Zbog činjenice da je veliki broj izbjeglica ušao u Hrvatsku mimo zatvorenih graničnih prijelaza, smatra da “Hrvatska vojska mora doći na granice”  kako bi se lokalnom stanovništvu dala sigurnost.


Komentari