KAOS NA CESTAMA: Naoružajte se strpljenjem, slovenske prometnice zatvorene zbog Putina

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ovog vikenda gužve na prometnicama će se stvarati zbog Putina.

Na prilazima jadranskoj obali predstojećeg vikenda koji će obilježiti najveće ulaske i izlaske gostiju s odmora, mogao bi se dogoditi pravi kaos, i to ne zbog broja turista koji dolaze na Jadran, nego zbog, Putina.

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin, kako je najavljeno, u subotu 30. srpnja dolazi u Sloveniju, pa su zbog toga Slovenci predvidjeli zatvaranje svojih autocesta, ali i Tunela “Karavanke” kojima toga, za Hrvatsku udarnog turističkog vikenda dolaze stotine tisuća gostiju iz pravca Austrije i Njemačke preko Slovenije prema moru, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog toga su turistički profesionalci koji dočekuju goste u Hrvatskoj stavljeni u “stanje pripravnosti”, a desecima tisuća elektroničke pošte i preko društvenih mreža Europljani koji se upućuju u Hrvatsku upozoravaju se na to da nadolazećeg vikenda zaobiđu Sloveniju i preko Italije krenu prema Hrvatskoj.

Alternativni pravci

I na službenim stranicama Slovenskog autokluba, Austrijskog autokluba ÖAMTC i njemačkog ADAC-a već se šalju upozorenja potencijalnim putnicima da u predstojećem vikendu izbjegavaju putovanje ili da krenu alternativnim cestama.

Austrijski autoklub ÖAMTC preporučuje izbjegavanje prolaska kroz Tunel “Karavanke” jer će u nekoliko navrata toga dana biti zatvaran. Putnicima koji prolaze kroz Salzburg autocestom A10 savjetuje se korištenje autocestu A23 prema Udinama i Gorici.

Istovremeno bi do zastoja moglo doći i na izlascima iz Hrvatske, pa se svima koji se vraćaju s hrvatske obale savjetuje korištenje autoceste u Hrvatskoj i M7 u Mađarskoj, te eventualno Slovenske A5, no općenito se savjetuje izbjegavati ceste preko Slovenije.

Savjetuje se svim putnicima koji namjeravaju proći kroz Sloveniju i ući u Hrvatsku da se ne koriste rutom preko Ljubljane i da izbjegavaju Tunel “Karavanke”. Umjesto toga preporučuje se pravac preko Graza i Maribora do Macelja. Iz Slovenije i Hrvatske u pravcu Austrije preporučuje se put preko Italije ili se autocesta A1 u pravcu Maribora i zatim Graza.

Naime, kako kažu u ID Riva Toursu iz Muenchena, putnici će se se čekati koliko god to bude trebalo, jer se ne može predvidjeti koliki će zastoji u prometu nastati zbog blokade prometnica u Sloveniji, a niti jedan gost koji je uplatio krstarenje ne smije ostati zakinut.

A kako se radi o tjednu neposredno nakon završetka školske godine u Bavarskoj, očekuje se da će se u iduća dva vikenda samo iz te njemačke pokrajine prema Jadranu uputiti oko 250 tisuća gostiju, ali i iz pokrajina Baden-Wurtneberg i drugih gdje su školski praznici već počeli.

Udarni početak kolovoza

Svemu valja dodati i stotinjak tisuća Austrijanaca koji kreću u prvom tjednu kolovoza prema Jadranu, jer upravo ti gosti stižu preko Tunela “Karavanke” koji će ove subote biti zatvoren. Zato će se najmanje oko 350 tisuća turista na putu za Jadran ove subote naći na talijanskim autocestama koje će zamijeniti zatvorene slovenske.


Komentari