KANTA ZA SMEĆE? Kod nas se trebalo istovarivati svo sumnjivo meso iz EU

wiki

Sustav je pun manjkavosti.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otkrio je da se, na gotovo svakodnevnoj bazi, suočava s manjkavostima u sustavu iako je prije preuzimanja resora smatrao da sve funkcionira.

“Nalazi inspektora iz proteklih dana, na žalost, svjedoče da ima manjkavosti u sustavu te da kontrola o zdravstvenoj ispravnosti hrane nikada nije previše. Ja neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene bilo iz pojedinih članica EU ili s trećih tržišta. Naravno, ista pravila vrijedit će i za hranu domaćeg podrijetla. Ovo nije, naglašavam, privremena jednokratna akcija, nadzor će se provoditi sustavno. Javnost mora znati, to je moj stav. Iznio sam ga ovih dana nebrojeno puta i iznosit ću ga i dalje”, rekao je Tolušić za Večernji.

Zašto je cijena uvozne piletine niska?

Osvrnuo se ministar i na niske cijene uvoznog mesa, te rekao kako sunja da nisku cijenu piletine određuje velika konkurentnost inozemnih proizvođača.

“Prije će biti da se neki rješavaju nagomilanih zaliha uzrokovanih i ruskim embargom pa ih prodaju ispod cijene, a čini se da nisu prošli ni kvalitetnu lokalnu kontrolu o zdravstvenoj ispravnosti”, kazao je.

Na to je dodao i kako se, osim nad uvoznom hranom, nadzor vrši i nad domaćim proizvođačima čemu svjedoči i povlačenje proizvoda s tržišta.

Nadzor se nastavlja

Tolušić, naravno, ne može otkriti adrese i imena lokacija koje će u nadolazećim danima posjetiti inspektori. Ono što smije otkrivati jest da se s pojačanim nadzorom nastavlja sve dok postoji sumnja da se na tržište plasiraju namirnice sumnjive kvalitete.

“Svaki pozitivan nalaz na salmonelu signal je za još veći nadzor. Smatram da proizvođači, uvoznici, distributeri i trgovci moraju odgovornije postupati pri kontroli proizvoda prije nego što oni završe u maloprodaji”, rekao je.

Najbolje je kupovati domaće

Posebno naglašava kako su proizvodi domaćih proizvođača najsigurniji jer su upravo oni podvrgnuti svakodnevnim kontrolama.

“Do sada nisu evidentirane nikakve posebno ekscesne situacije, više je riječ o iznimkama poput poriluka s tržnice Kvatrić. Vjerujem da su proizvodi hrvatskih tvrtki kvalitetni i zdravstveno ispravni. No to ne znači da će biti pogodovanja, kontrolirat će se ukupna ponuda hrane na tržištu, i domaće i uvozne”, govori Tolušić i dodaje kako novac ne smje biti presudan faktor kada je u pitanju sigurnost hrane.

“O novonastalim troškovima možemo razgovarati tek nakon završetka akcije te vidjeti uklapaju li se u ovogodišnji plan. Pobrinut ću se da novi proračun osigura dovoljno sredstava za sustavan nadzor tržišta hrane”, zaključili su.

>>> ZAGREBAČKI MESAR OTKRIVA: Evo na što trebate paziti kad kupujete meso (FOTO)

>>> AFERA SALMONELA: Povučena i pureća prsa s polica Spara

>>> PRONAĐENA SALMONELA: Zaraženo meso i prljavi podovi po trgovačkim centrima


Komentari