KAD U VOJSKU POĐEŠ: Za muškarce će vojni rok biti obavezan, a za žene ‘izborni predmet’

hr.wikipedia.org

Vojni rok održavao bi se ljeti. 

Ponovno uvođenje vojnog roka, čini se, dogodit će se u bliskoj budućnosti. Navodno je samo potrebno proći odgovorarajuću proceduru kako bi se počelo s primjenom nove odluke. Naime, “u igri” je još uvijek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, odnosno koliko će trajati, gdje će se provoditi, koje infrastrukute će se angažirati i koliko će sve to koštati.

Vladajućima je, čini se, najprivlačnija varijanta u kojoj se vojni rok služi tri tjedna ili najviše mjesec dana u ljetnim mjesecima, od zadnje trećine srpnja do kraja kolovoza u dva turnusa. Vojni rok bio bi obavezan za mladiće, a djevojke bi ga služile ako bi htjele, piše Slobodna Dalmacija. 

U razdoblju od 21 ili 28 dana mladi će se upoznavati s oružjem, vježbati će pucanje, savladavati prvu pomoć, naučiti iskopati rov te kako i gdje se skloniti u slučaju eksplozije. Tijekom obuke radila bi se i selekcija mladih vojnika, odnosno provijenjivalo bi se tko ima potencijala postati profesionalan vojnik pa bi se takvim ponudilo i trajno namještanje u Hrvatskoj vojsci, uz daljnje školovanje.

Vojni rok trebao bi se služiti u postojećim vojnim objektima i praznim državnim zgradama pa budući ročnici ne bitrebalo daleko od kuća.


Komentari