Jučer u Hrvatskoj na nastavu došlo 80 posto učenika: U Zagrebu je taj broj znatno manji

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo podacima prema kojima je u ponedjeljak do 15 sati, prvog dana škole nakon deset tjedana nastave na daljinu, odazvalo odazvalo 80 posto ukupnog broja, ili oko 125 tisuća učenika od prvog do četvrtoga razreda.

“Popunjenost škola je iznad naših očekivanja”, rekla je ministrica Divjak i napomenula da se radi o podatku za nešto više od 700 škola u obje smjene.

Pokazalo se da se može organizirati sigurna okolina za izvođenje razredne nastave, kazala je i pozvala roditelje „koji su imali zadrške, da pošalju svoje učenike u školu“.

Najviše učenika odazvalo se u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji, 94 posto, a najmanje u Zagrebu, 61 posto, kazala je ministrica i zahvalila svim roditeljima, učiteljima i osnivačima koji su svi na svoj način su poduprli odluku o nastavku škole u sladu s mjerama zaštite od pandemije.

Nastava viših razreda osnovnih škola kao i srednje škole i dalje se odvija na daljinu.

Grad Zagreb pak tvrdi da je u njihove škole jučer došlo još i manje djece nego što je to procjena ministrice.

“U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi”, rekao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Dodao je da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu.

“Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan”, ustvrdio je Lovrić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u preporukama za vrtiće i razrednu nastavu istaknuo je da se u sadašnjim epidemiološkim uvjetima boravak u školi smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i boravak kod kuće te je roditeljima preporučeno da djecu pošalju u školu.

Djeca koja su danas ipak ostala kod kuće, moći će se i naknadno u bilo kojem trenutku uključiti u nastavu.

Prema preporukama HZJZ-a u školama se i dalje treba pridržavati mjera za sprječavanje širenja epidemije poput održavanja fizičke udaljenosti, pranja i dezinfekcije ruku te dezinfekcije prostora u kojima djeca borave.

Rad u školi trebao bi biti organiziran tako da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini ne bude više od 20 djece, a prehrana djece može se organizirati u blagovaonici ili u prostoriji u kojoj djeca inače borave.

Učenici u školu mogu dolaziti sami, u pratnji roditelja ili organiziranim prijevozom, a prije dolaska u školu roditelji im obavezno moraju izmjeriti temperaturu.

Nakon potpunog zatvaranja škola 16. ožujka, njihovo prvo otvaranje uslijedilo je 11. svibnja, kada se nastava mogla odvijati u skupinama do devet učenika. U škole je tada, prema podacima sindikata, došlo između tri i četiri posto učenika.


Komentari