JELENA VELJAČA BRUTALNO NAGAZILA PREDSJEDNICU: Licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Glumica i aktivistica Jelena Veljača na svojem se Facebooku referirala na izjave Kolinde Grabar-Kitarović o planovima za nastavak karijere, nakon što je izgubila predsjedničke izbore.

Njezinu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece. Kad smo je molile da endorsa feminizam i da se izjasni kao feministkinja, odbila je. Kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi, od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja), nije se pojavila. Molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta – toliko, naime, traje slot na humanitarnom telefonu.

Kad smo osobno razgovarale s njom, rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi ni oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sličnog s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci).

Smatram osobnom uvredom za sve nas koje NISMO primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom sad već skoro jednogodišnje borbe za žrtve nasilja predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje njezino polje interesa.


Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju. Osobno mislim da je dio njezina pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijarhalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale.

Kada smo kretale u #spasime jasno smo rekle – mislim da sam osobno to ovdje i napisala – da ću prezreti ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi, pa stoga, moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu možete slobodno prenositi. Hvala”, napisala je Veljača na Facebooku.

ne znam kako se to bivša predsjednica rh misli boriti za prava žena i djece. kao predsjednica nikad nije podržala…

Gepostet von Jelena Veljača am Donnerstag, 9. Januar 2020

Komentari

loading...
-->