JEDINSTVENI GRAD U HRVATSKOJ: Stipendije srednjoškolcima i studentima daje bez natječaja

FOTO: Grad Novska
Stipendije dobivaju baš svi Novljani koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine.

Novska je jedinstveni grad u Hrvatskoj koji stipendije srednjoškolcima i studentima daje bez natječaja. Naime, stipendije dobivaju baš svi Novljani koji se redovno školuju ili studiraju, a jedini je uvjet redovni upis tekuće školske i akademske godine.

Tako je ove godine 176 srednjoškolaca potpisalo ugovore o stipendiranju s Gradom Novskom, a iz gradskog proračuna narednih 10 mjeseci isplaćivat će im se po 320 kuna mjesečno. Uz to, nekim učenicima, koji žive u krugu od pet kilometara od škole pa službeno nemaju na to pravo, plaćat će se i putni troškovi do škole.

Prvi u Hrvatskoj po izdvajanju za obrazovanje

Uskoro će ugovore potpisati i približno isti broj studenata s područja Novske, a njima je namijenjeno ove godine oko 460 kuna mjesečno narednih 11 mjeseci. Ovu je praksu 2013. uveo novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, piše lokalni.vecernji.hr.

“Ova je mjera prepoznata je i na državnoj razini, zbog čega je Grad Novska proglašen prvim u RH po izdvajanju za obrazovanje, odnosno po sredstvima koja su osigurana iz Proračuna za učeničke stipendije. Grad Novska u biti ne daje novce za stipendije, već ih vraća građanima koji godinama izdvajaju sredstva za Proračun Grada Novske”, rekao je gradonačelnik naglasivši kako sljedeću školsku godinu planiraju povećati mjesečni iznos učeničkih stipendija.

U četiri godine Grad je podijelio ukupno 1264 stipendije, za što su izdvojili oko šest milijuna kuna.

Komentari