IZVANREDNA SJEDNICA: Istupanje Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

commons.wikimedia.org

Sabor bi u srijedu trebao donijeti konačnu odluku o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Prisjetimo se, na zahtjev Vlade, predsjednik Sabora Josip Leko sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora za srijedu i četvrtak, ali se očekuje kako bi već danas ona mogla biti završena. U Saboru kažu kako postoji dogovor da o temi govore samo klubovi zastupnika, njih 13, ne i zastupnici pojedinačno, što skraćuje zasjedanje.

Podsjetimo, u ponedjeljak se premijer Zoran Milanović sastao sa šefovima klubova parlamentarnih stranaka. Složno su odlučili da Hrvatska izlazi iz arbitraže. Skandal je izbio prošle srijede nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audiozapis koji ukazuju na to da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

O spornom slučaju se oglasila i Europska komisija koja je zaključila da, bez obzira na novonastalu situaciju, podupire arbitražu, dok je Arbitražni sud odlučio kako će saslušati sporne strane i odlučiti o hrvatskom raskidu.

Slovenska je strana izabrala novog suca pri Arbitražnom sudu, francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo Ronnyja Abrahama kako bi povratila vjerodostojnost arbitražnom procesu.

>>>HDZ traži da se Sporazum o arbitraži raskine>>>

>>>ANDREJ PLENKOVIĆ uputio prioritetno pitanje Europskoj komisiji o arbitraži sa Slovenijom>>>


Komentari