Izmjena Ovršnog zakona: Ovo su novosti koje trebate znati

FOTO: wikipedia.org / Slikoviti prikaz

Predloženim zakonom onemogućila bi se ovrha jedine nekretnine u kojoj ovršenik stanuje.

Izmjene postojećeg Ovršnog zakona ići će na ruku građanima pod ovrhama. Zakonske izmjene trebale bi biti donesene do ljetne stanke u radu Sabora prema najavama ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji je potvrdio da Vlada neće ići s vlastitim prijedlogom zakona, već da će se zakon mijenjati na temelju prijedloga koji je u proceduru uputio Klub zastupnika Mosta u vrijeme dok su još bili dio vladajuće većine, piše Večernji.

Predloženim zakonom onemogućila bi se ovrha jedine nekretnine u kojoj ovršenik stanuje. Zakonom bi se propisalo kako je nekretnina za stanovanje stvar nužna za zadovoljenje osobnih životnih potreba ovršenika i članova njegove obitelji. Također, ovrha nad nekretninom ne bi se smjela pokrenuti ako je zbroj glavnica tražbina s već pokrenutim ovrhama na toj nekretnini manji od 20.000 kuna, čime je Most želio stati na kraj praksi u kojoj su dužnici zbog visokih zateznih kamata kakve su vladale desetljećima zbog dugova od samo nekoliko tisuća kuna ostajali bez krova nad glavom.

Ako ukupne glavnice iznose više od 20.000 kuna i dalje će se tražiti drugi način naplate prije ovrhe nad nekretninom pa će ovrhovoditelj morati dokazati da se ovrha ne može provesti na drugom predmetu. Za nekretnine nad kojima je već provedena ovrha i koje su u ovrsi prodane ovršenik će imati pravo na smještaj u trajanju od godinu i pol, naravno pod uvjetom da dobrovoljno napusti nekretninu.

Naknadu za smještaj isplaćivat će centri za socijalnu skrb, a maksimalno će iznositi devet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Hrvatskoj. Most je predložio i povoljnije uvjete za ovršenike kad je riječ o ovrhama na plaću. Umjesto dosadašnje dvije trećine, od ovrhe će ubuduće biti zaštićene tri četvrtine prosječne neto plaće isplaćene u Hrvatskoj.

Još uvijek je nepoznato hoće li sva ta rješenja u konačnici biti dio zakona u obliku u kojem su predložen. Ministar Bošnjaković kaže kako će predloženi zakon prije donošenja još jednom pogledati radna skupina koju je oformio u tu svrhu te kako će se ići na maksimalnu zaštitu ovršenika.

 

 


Komentari