IZBJEGLIČKA KRIZA: Hoće li i na našoj granici sagraditi zid?

Facebook / Ilustracija

Upozoravaju da bi se ponovo mogla aktivirati balkanska izbjeglička ruta.

“Hrvatska je na pomoć izbjeglicama potrošila 20 milijuna eura. Zamislite samo koliko je korisnije taj novac mogao biti utrošen u pomaganje onima u opasnim situacijama, u sprečavanje sukoba, u borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

U isto vrijeme slovenski predsjednik Borut Pahor zatražio je od UN-a veću pomoć za države koje najviše podnose teret migracijske krize. Srbija je pak, najavila podizanje barijera na granici s Makedonijom i Bugarskom jer nema dovoljne kapacitete za prihvat migranata.

Neki upozoravaju i kako bi se mogla ponovo aktivirati balkanska ruta.

Najviše policije ima u Tovarniku

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ponavlja da je stanje oko granice RH stabilno. Barem za sada. On smatra da podizanje ograde na hrvatsko-srpskoj granici nema nikakvog smisla.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na sastanku u New Yorku kazao je da Srbija ne želi podizati zidove, ali nema kapacitete da bude dugoročno, masovno prihvatilište za migrante.

“Puno je važnije od ograde da EU riješi realizaciju sporazuma s Turskom. Sve ograde prešli su i oni koji su sada u Srbiji ili na granici prema Srbiji. Prešli su more. Efikasna politika EU najbolja je brana za novi izbjeglički val. Izbjeglice dolaze iz zemalja EU koje ih ne zadržavaju, a Hrvatska bi ih trebala zadržavati. Balkanska ruta aktivna je ma koliko se o tome šuti“, uvjeren je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Iz MUP-a potvrđuju da je u posljedna dva mjeseca uočljiv porast pokušaja nezakonitih prelazaka, ali da se ne može govoriti o ponovnom aktiviranju balkanske rute.

Uvjeravaju da u ovom trenutku nema ugroze nacionalne sigurnosti, a s prvim najavama moguće nove izbjegličke krize policija pojačano nadzire istočne hrvatske granice prema Srbiji. Nekoliko tjedana na istoku Hrvatske građani primjećuju češće policijske ophodnje, više vozila, a na terenu se izmjenjuju i pripadnici interventnih postrojbi.

Unatoč tome, migranti koji se nalaze u Srbiji svakodnevno pokušavaju ilegalno prijeći granicu i nekako se kroz Hrvatsku domoći zemalja zapadne Europe. Mještani Tovarnika koji su tijekom prošlogodišnje izbjegličke krize bili prvi na udaru sve češće viđaju migrante koji prelaze granicu. Neki od njih uspjeli su doći i do samoga sela. Policija ih je, kada bi ih pronašla, vraćala u Srbiju odakle su i došli.

Za sada je sve mirno. Primjećujemo jedino da je puno više policije na terenu”, rekla je načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković.

Oštrije mjere

Srpski mediji, pak, donose sve više informacija o problemima koje migranti stvraju.

Tako su mještani Šida zbog više provala, krađa i razbojstava zatražili i premještanje prihvatnih centara za migrante s područja općine. Prije nekoliko dana u selu Vašica jedan migrant nožem je izbo mještanina.

Na području Srbije trenutačno se nalazi oko 7000 migranata koji najvećim dijelom dolaze iz Pakistana, Afganistana, Iraka… Novi migranti u Srbiju ulaze svakodnevno. Srpski ministar za socijalu Aleksandar Vulin kaže da srpsku granicu već osiguravaju vojska i policija i najavljuje još drastičnije mjere zaštite granice.

Mađarska postojeću žicu kani ojačati podizanjem još jedne ograde. Najavljivalo se i ustrojavanje posebne policijske postrojbe “lovaca na migrante” koja bi bila naoružana, piše Večernji. 

>>> BEZ PRAVOG OBJAŠNJENJA: MUP obrisao sve podatke o imigrantima u Hrvatskoj

>>> Ovo su 3 NAJVEĆE POGREŠKE HRVATSKE u postupanju s imigrantima

>>> IZBJEGLICE SE PO ZAGREBU RASPITUJU ZA PRIJEVOZ: Iz Hrvatske put Mađarske pa do Austrije!

 


Komentari