Ivo i Mladen: ‘Struka kaže da možemo biti udomitelji, ali Ministarstvo nam ne da’

Foto: Youtube/Hina

Životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić u Centru za socijalnu skrb prošli su sve provjere i dobili pozitivne ocjene, no Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odbilo im je dati status udomitelja.

Zbog toga su na Ustavnom sudu u Zagrebu u srijedu podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti članka 9. Zakona o udomiteljstvu.

Kako su ispričali, ne mogu biti udomitelji jer su sklopili životno partnerstvo. Na testiranjima su od psihologinje i socijalne radnice dobili pozitivne ocjene. Prošli su, kažu, no u naumu da postanu udomitelji zaustavila ih je politika.

“Problem je u 3. stavku 9. članka Zakona o udomiteljstvu jer u njemu nisu navedeni i životni partneri koje je i Ustavni sud prepoznao kao obiteljsku zajednicu. Naša namjera nije rušiti cijeli taj Zakon nego ga poboljšati u tom jednom jedinom članku, i to tako da se i životni partneri uključe u udomiteljsku obitelj, ravnopravno uz bračne i izvanbračne drugove.

Jer ono što je u cijelom tom sustavu paradoks jest da vi kao samac na kraju možete dobiti licencu za udomitelja, pa ispada da nas tjeraju da zaobilazimo zakon. A mi smo legalisti, ne želimo zaobilaziti zakon. Nikada nismo tajili svoju vezu ni životno partnerstvo, imamo podršku obitelji i prijatelja, zašto bismo onda pred državom skrivali što smo i tko smo?! A iz svega proizlazi da nas država tjera baš na to”, kazao je Šegota za Večernji.

Kožić i on su 2016. pokušali i posvojiti dijete, no ni u tom nisu uspjeli.


Komentari