Za Ivicom Todorićem raspisan europski uhidbeni nalog

Screenshot YouTube

Ako se Ivica Todorić nalazi na području bilo koje države članice EU, ona je dužna postupiti po odluci zagrebačkog Županijskog Državnog odvjetništva, te mora uhititi Todorića.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o prvosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo je europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina. Daljnje radnje provode se sukladno zakonskim odredbama”, priopćeno je iz DORH-a.

Odluka je donesena nakon što se izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu sastalo u ponedjeljak ujutro i donijelo odluku o žalbi Državnog tužiteljstva (DORH) na odbacivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenika u slučaju Agrokor.

Odmah se i MUP oglasio prioćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Temeljem zaprimljenog Europskog uhidbenog naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, policija poduzima mjere traganja prema prvookrivljenom hrvatskom državljaninu (1951.) na međunarodnoj razini. Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku.”

Da podsjetimo, akon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije zakon je kojim je implementiran europski uhidbeni nalog u pravni poredak Republike Hrvatske. Prema tom zakonu, Hrvatska je dužna izručivati svoje državljane na osnovi europskog uhidbenog naloga koji se izdaje zbog postojanja sumnje da je osoba počinila zločin na području druge države članice Europske unije; a isto se odnosi i na sve ostale države Europske unije.

Ako se Ivica Todorić nalazi na području bilo koje države članice EU, ona je dužna postupiti po odluci zagrebačkog Županijskog Državnog odvjetništva, te mora uhititi Todorića.


Komentari