Istaknuti HNS – ovac otkriva: Ovo su uvjeti bez kojih ‘Narodnjaci’ neće u Plenkovićevu Vladu

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Kazao je da će Ivana Vrdoljaka u Saboru zamijeniti Stjepan Čuraj.

U emisiji Otvoreno na HRT-u gostovao je član Predsjedništva HNS-a Srđan Gjurković koji je pokušao pojasniti veliki obrat do kojeg došlo u njegovoj stranci kada je riječ o koaliciji s HDZ – om.

“Danas smo izglasali da uđemo u pregovore temeljem HDZ-ova prijedloga da idemo s njima u vladajuću koaliciju. Jučer smo na prijedlog predsjednika stranke Vrdoljaka izglasali da ne idemo, ali danas su na neka pitanja dobiveni odgovori, to su suštinski sadržaji što to nosi Hrvatskoj, a tek onda HNS-u. Odluka nije bila jednostavna jer nikad nismo s HDZ-om na nacionalnoj razini koalirali, međutim kad se sve na stol stavilo, bilo je jasno da prevagne da postoji iznimno velik interes za Hrvatsku.” kazao je Gjurković.

Na pitanje novinara je li Vrdoljak mogao sve ovo orkestrirati i bez podnošenja ostavke, Gjurković je odgovorio da je moglo proći i bez njegova povlačenja s čela stranke.

“Naravno da je mogao bez ostavke, ali on je jučer smatrao da je treba dati i sada stranku privremeno vodi Predrag Štromar. Nove odluke su se donijele, u biti uopće nije promijenjena odluka Predsjedništva, jer ono ionako samo predlaže odluke, a onda ih Središnji odbor donosi.” pojasnio je Gjurković.

Na pitanje kako će se ponašati HNS-ovi zastupnici u Saboru u pogledu odluke Središnjeg odbora, Gjurković je rekao da oni po statutu stranke moraju poštovati odluke. Kazao je da će Ivana Vrdoljaka u Saboru zamijeniti Stjepan Čuraj.

“Ono što je nama bitno, to nisu samo ministarstva, iako javnost govori da se traže samo pozicije. Mi samim činom i željom da obrazovanje vodi nestranačka i stručna osoba pokazujemo da nam je namjera da se provede kurikularna reforma na način kao što se pripremala do prije godinu i pol dana. Gospodina Borisa Jokića ne možemo dovoditi na čelo ekspertne skupine ako se on sam ne javi na natječaj. Dakle, cilj nam je maknuti apsolutno politiku iz obrazovanja, vratiti struku, to je ključno i jedan od naših preduvjeta. Nema više desnice da bude dio koalicije, ni gospođa Esih ni gospodin Hasanbegović ne mogu biti njezin dio. Moramo izaći iz rovova partizana i ustaša, nema više Za dom spremni, trebaju se micati nazivi na pločama, ali naravno ne i same ploče podignute u spomen hrvatskim braniteljima.” izjavio je Gjurković.

On tvrdi da podjela pozicija u javnim poduzećima u ovom trenutku nije predmet razgovora ili pregovaračkih pozicija.

“Ono što je iznimno bitno je da smo svjesni ne samo da još jedni izbori nisu dragi građanima, svjesni smo da bi tehnička vlada imala problema u pregovorima sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva i gužvi u sezoni, drugo, i situacija u Agrokoru je isto prevagnula…

Osvrnuo se na koncu i na sudbinu Vesne Pusić, Nade Turine Đurić, Gorana Beusa Richembergha i Anke Mrak Taritaš, koji su javno rekli da se protive koaliciji s HDZ-om.

“U statutu jasno piše da dužnosnici i zastupnici koji ne poštuju odluke tijela stranke se sami u biti isključuju.” zaključio je.


Komentari