IPAK JEFTINIJE! Od siječnja manja cijena struje

Foto: Facebook

Državni tajnik za energetiku potvrdio je da će računi biti manji.

Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku kaže da su pronašli rješenje da kućanstvima, umjesto najavljivanog poskupljenja, struja ipak pojeftini. Ostaje još problem industrije, za njih se rješenje još traži.

Tako će građani od 1. siječnja dobivati manje račune za struju, jer kako kažu iz ministarstva, pronašli su način kako da povećanje naknade za obnovljive izvore ne poništi smanjivanje PDV-a na struju.

Sigurno će cijena električne energije od nove godine bit jeftnija za kućanstva“, kazao Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku.

Još nije htio otkriti rješenje ovog problema ni koliko će pojeftinjenje biti ali rekao je:

„Sigurno i danas mogu reći da mi nećemo utjecati da se anulira utjecaj porezne reforme“

Što s industrijom?

Taj problem ostaje. Niži PDV im ne znači puno, pa su u varaždinskoj tvrtki izračunali koliki će im biti troškovi ako ne nakdana poveća za 12 lipa. 

„To znači da bi se sadašnji trošak koji mi imamo od 550 tisuća kuna za tu naknadu povisio na nekakvih 1,8 milijuna kuna što znači da bi se naš trošak povisio za 1,3 milijuna kuna“, kaže Stiven Toš, direktor Bomark Parka.

Čikotić je potvrdio da su u tijeku razgovori s opskrbljivačima i da traže rješenje za umanjivanje troškova za industriju. Sastanak su zatražili i proizođači zelene energije.

„Postojeći sustav naknade svakako treba promijeniti, on je do sada funkcionirao, no sa odlukama vlade u zadnje dvije godine išlo se isključivo na ruku dobavljačima i opskrbljivačima električne energije, ajmo reć uvoznicima“, rekao je Aljoša Pleić iz Udruženja Obnovljivi izvori energije, piše Dnevnik.hr.

>>> KRUH, MLIJEKO I STRUJA NEĆE POSKUPITI! Mostovci ‘lupili šakom o stol’ i spriječili divljanje cijena

 


Komentari