INOVACIJE: Nikad veći glasački listić, a uvodi se i preferencijalno glasanje

Wikipedia

Parlamentarni izbori su pred vratima.

To se da naslutiti jer naši političari nikada nisu bili govorljiviji i aktivniji. Doslovno ih možemo vidjeti i čuti na svakom koraku. Voze se vlakićima, ophode mjesta za koja nisu ni čuli, izlaze iz svojih okvira, pokušavaju biti humoristični i samouvjereni te doslovno “iskaču iz paštete”. Svatko misli da je u pravu i da će baš on i njegova stranka ove godine imati saborsku većinu.

Dakle igre su definitivno otpočele, a ove godine birače čekaju prave inovacije. Tako ćemo zbog velikog broja stranaka i kolicija te 14 imena koja svaka mora predložiti imati rekordno velike glasačke listiće. To će biti najveći listići u našoj povijesti, a slova moraju biti krupnija kako bi i starije osobe mogle vidjeti imena.

Još jedna posebnost je i preferencijalno glasovanje (prvi put u povijest na parlamentarnim izborima), pa će birači moći dati glas jednoj osobi koju žele u Saboru. Ta osoba prolazi uz dva uvjeta: lista mora dobiti više od 5% glasova, a ona barem 10% glasova liste.

Zanimljivo je i da čelnik stranke ne može nositi svih 10 lista u svim jedinicama kao što je to do sada bio slučaj. Dakle stranke moraju naći osobe za svaku jedinicu.

U cijeloj izbornoj jedinici, dakle i u drugom gradu, udaljenom kilometrima od mjesta boravka, ovaj će put birači moći glasati s važećom osobnom, pišu 24sata.


Komentari