Međunarodna katolička organizacija ‘Isusovačka služba za izbjeglice’ objavila je jučer fotografiju Rosario Jackeline Reasco Lamille (50) iz Ekvadora, donedavne tražiteljice azila kojoj, kako tvrde, Croatia Airlines brani da se ukrca na avion iz Zagreba za Frankfurt iako ima kupljenu kartu i važeću putovnicu.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), međunarodna katolička organizacija čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica, objavila je na svojim stranicama na društvenim mrežama fotografiju žene kojoj, kako tvrde, Croatia Airlines ne dopušta da se ukrca na let u zagrebačkoj zračnoj luci ‘Franjo Tuđman’. Iz JRS-a kažu da je gospođa Rosario izbjeglica te da ima uredno kupljenu avionsku kartu i važeću putovnicu, ali joj nije dopušteno ući u zrakoplov.

Rosario se samo želi vratiti kući. Zahvaljujemo MUP-u koji je pokušao pomoći, no Rosario nažalost ipak ostaje daleko od svog doma“, napisali su iz JRS-a.

Početna argumentacija Croatia Airlinesa o nepuštanju gospođe Rosario na let temeljila se na stavu kako ista ne posjeduje odgovorajuću putnu ispravu, što je u potpunosti netočno jer je putnu ispravu izdalo Veleposlanstvo Republike  Ekvador u Mađarskoj koje je nadležno i za Republiku Hrvatsku. Ovu činjenicu nam je također potvrdilo i Veleposlanstvo Republike Ekvador u Njemačkoj koje smo kontaktirati boraveći s gospođom Rosario na aerodromu. Veleposlanstvo nam je naglasilo kako je putna isprava koju gđa Rosario posjeduje jedina važeća i dovoljna isprava koju diplomatska misija izdaje svojim državljanima isključivo radi povratka u zemlju podrijetla.

Tzv. Emergency passport/putna isprava izdaje se u slučaju gubitka ili krađe dokumenta, što je gđa Rosario doživjela, a za što ima potvrdu hrvatske policije provedenu na engleski jezik. Također, želimo ovdje naglasiti i činjenicu da su nadležna tijela za obavljanje granične kontrole Republike Hrvatske, dakle djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, potvrdili da gđa Rosario ima važeću putnu ispravu s kojom može otputovati svome domu.

Nadalje, svoj čin Croatia Airlines pokušala je opravdati argumentacijom o navodnim dodatnim financijskim troškovima koje će potencijalno morati pokrivati. Na to su djelatnice Isusovačke službe za izbjeglice izrazile spremnost da njihova organizacije službeno preuzme bilo kakve eventualne troškove. Iz navedenog se može zaključiti da se Croatia Airlines postavlja nadležnim za procjenu valjanosti putnih isprava koja izdaje druga suverena država. Također, nakon što je pravnica Isusovačke službe za izbjeglice zatražila Croatia Airlines da se pismeno očituje o razlozima zbog kojih nisu putnicu pustili na let, spomenuta aviokompanija je to odbila učiniti, piše u priopćenju za medije Isusovačke služba za izbjeglice (JRS).

Oglasili se iz Croatia Airlinesa

Na društvenim mrežama počele kružiti fotografije nesretne žene, oglasili su se i iz domaće aviokompanije:

Sinoć je uoči leta Croatia Airlinesa OU414 iz Zagreba za Frankfurt odbijen ukrcaj u zrakoplov putnici koja je u zagrebačku zračnu luku stigla s tzv. emergency putovnicom države Ekvador, odnosno zamjenskim dokumentom koji se izdaje u slučaju izgubljene ili ukradene putovnice, a koji za putovanje iz Hrvatske u Njemačku nije valjan dokument.

Naime, uvidom u vizni režim Njemačke utvrđeno je da putnica, koja je inače ekvadorski državljanin i tražitelj međunarodne zaštite (azila) u Hrvatskoj, s navedenim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno da je za tranzitno putovanje iz non-Schengen države u državu potpisnicu Schengenskog sporazuma nužna tranzitna viza. 

Nadalje, u slučaju da je kompanija prevezla putnicu u Frankfurt na temelju emergency putovnice, ona bi u tamošnjoj zračnoj luci dobila status neprihvatljivog putnika (inadmissible passenger), te bi  avioprijevoznik dobio novčanu kaznu i obvezu da putnicu vrati u Hrvatsku o svom trošku.

Također, kompanija nije dobila nikakva jamstva da putnica neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo tada bi avioprijevoznik bio kažnjen s više od 10.000 eura“, kazali su iz Croatia Airlinesa.

‘Prisutna je diskriminacija’

‘Isusovačka služba za izbjeglice’ ponovno se oglasila u poslijepodnevnim satima i poručila da se početna argumentacija Croatia Airlinesa temeljila se na stavu kako ne posjeduje odgovarajuću putnu ispravu, što je potpuno netočno jer je putnu ispravu izdalo Veleposlanstvo Ekvadora u Mađarskoj koje je nadležno i za Hrvatsku.

Nadalje, svoj čin Croatia Airlines pokušala je opravdati argumentacijom o navodnim dodatnim financijskim troškovima koje će potencijalno morati pokrivati. Na to su djelatnice Isusovačke službe za izbjeglice izrazile spremnost da njihova organizacije službeno preuzme bilo kakve eventualne troškove“, priopćili su iz JRS.

JRS ukazuje i na to da se aviokompanija odbila pismeno očitovati o razlozima zbog kojih nisu putnicu pustili na let, što je tražila pravnica Isusovačke službe za izbjeglice.

Iz tog razloga otvoreno postavljamo pitanje zašto se u ovome slučaju Croatia Airlines pozvala na svoje tzv. diskrecijsko pravo da odbije primiti na let gđu Rosario i zašto ne priznaje dokumente druge suverene države? Kako ne vidimo za to bilo kakve valjane razloge, moramo ukazati na moguću prisutnost diskriminacije te ćemo se obratiti nadležnim institucijama za rješavanje ovog slučaja“, priopćila je Isusovačka služba za izbjeglice.

Rosario ilegalno došla u Hrvatsku

Rosario se već našla u središtu hrvatskih medij kada je krajem kolovoza pronađena kako luta Zadrom bez dokumenata i ideje gdje se točno nalazi. Rekla je tada da je izgubila dokumente, Zadrani su čak organizirali za pomoć, ali je na kraju odlukom policije završila u centru za ilegalce u Ježevu, piše Net.hr.

Naime, prema presudi što ju je donio prekršajni sud u Opatiji, preko granice ju je 15. kolovoza pokušao prokrijumčariti 50-godišnji Raul Enrique Arias Atancuri, Ekvadorac sa španjolskom putovnicom koji živi i radi u Italiji.

Nešto iza devet sati tog dana Antacuri je prešao automobilom granični prijelaz Pasjak dok se Rosario nalazila skrivena između prednjeg i stražnjeg sjedala. Prekrio ju je ručnikom kako je granični policajci ne bi vidjeli, no ovaj pokušaj šverca nije uspio. Nedugo nakon toga Rosario je osvanula u Zadru.

Antacuri je pak uhićen, te pod optužbom za pomaganje stranoj državljanki u ilegalnom prelasku granice, izveden pred sud. Kako se nagodio s policijom izrečena mu je novčana kazna od četiri tisuće kuna. Uz jamčevinu je pušten na slobodu, a na sudu se pokajao zbog svog postupka.

Komentari