‘IMUNOLOŠKI ZAVOD JE BAČEN NA KOLJENA’: Snažno pismo upućeno Klubovima zastupnika

imunološki
Facebook - Ne damo Imunološki

Predsjedništvo Sindikata EKN Hrvatske uputilo je otvoreno pismo Klubovima zastupnika političkih stranaka.

Predmet pisma kojeg prenosimo u cijelosti je: Proračunska sredstva za stavljanje u funkciju Imunološkog zavoda

“S obzirom da se bliži rasprava o proračunu RH za 2016. godinu te da je iz predstavljanja proračuna socijalnim partnerima vidljivo da je za uspostavu proizvodnje Imunološkog zavoda predviđeno svega 32,5 milijuna kuna, tražimo od Vas da u raspravi o proračunu jasno pokažete interes te zahtijevate povećanje proračunskih sredstava za tu stratešku proizvodnju. Predviđenih 32,5 milijuna kuna dovoljno je tek za održavanje hladnog pogona tijekom sljedećih godinu dana jer je sličan iznos potrošen i tijekom protekle godine kada se nije proizvodilo. To nam jasno govori da Vlada RH uopće ne računa na pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu već je spremna plaćati radnike da ne rade i nastaviti s uvozom daleko skupljih pripravaka od drugih dobavljača.

V.d. ravnateljice IMZ-a, dr.sc. Nevenka Kovač, imala je obvezu izraditi plan ulaganja, obnove proizvodnje i time osigurati dobivanje svih potrebnih dozvola za proizvodnju te od nadležnih ministarstava zatražiti potrebna sredstva u proračunu za 2016. godinu. S njezine je strane zatraženo 47 milijuna, međutim za početak proizvodnje odmah nam je potrebno barem 60 milijuna kuna kako bi od 1. srpnja započeli proizvoditi na sadašnjoj lokaciji koja je ograničenih kapaciteta i mogućnosti te dodatnih 120 milijuna tijekom sljedeće godine za preseljenje na novu lokaciju koja će donijeti i veći obujam i kvalitetu proizvodnje.
Ulaganje koje je potrebno odmah provesti je zaista zanemarivo u usporedbi s drugim proračunskim troškovima koje, za razliku od Imunološkog zavoda, ne donose nikakvu dobit niti društvenu korist. S tim sredstvima Imunološki zavod bi i prije kraja mandata ove Vlade postao samoodrživ i proračunu donosio prihod, a građanima osiguravao dokazano visoku razinu zdravstvene zaštite.

Višegodišnjim zanemarivanjem i neulaganjem u modernizaciju proizvodnih pogona, Imunološki zavod je doslovno bačen na koljena, izgubljene su proizvodne dozvole, a ukoliko se u proračunu odmah ne iznađu sredstva za kapitalna ulaganja na sadašnjoj lokaciji i paralelno s time ne krene u izgradnju novog pogona, Republika Hrvatska izgubit će kvalitetne i sigurne pripravke te produbiti „rupu u proračunu“ trajnim uvozom višestruko skupljih lijekova koje možemo i znamo proizvesti sami. U 18 mjeseci Republika Hrvatska će kroz uvoz lijekova i cjepiva koje smo sami proizvodili, platiti cijenu nove tvornice!
Ne možemo dozvoliti da se proizvodnja ugasi, da se radnicima isplaćuju plaće iz proračuna, a da je nisu zaslužili. Ne želimo da nas se javno naziva, kako je to danas popularno – „uhljebima“. Imamo „know-how“, volju i želju da našim radom pomognemo proračun RH. To nam i omogućite!
Od Vaših Klubova zastupnika tražimo da postavite pitanje hitnog i cjelovitog ulaganja u Imunološki zavod radi konačnog rješenja tog problema koji se već godinama odgađa za čiju je krivnju odgovoran upravo vlasnik, a to je Republika Hrvatska.”

S poštovanjem,

Krešimir Dorić

Predsjednik Sindikata EKN Hrvatske


Komentari