I ZAMP PROTIV POREZNE REFORME: ‘Honorari umjetnicima će se smanjiti za značajnih 7 posto’

Pixabay

Kome zapravo paše ova porezna reforma?

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP uključili su se u javnu raspravu vezanu za predloženu poreznu reformu, a osobito na uvođenje zdravstvenog i mirovinskog doprinosa na autorske honorare.

Predsjednik HDS-a Ante Pecotić, glavni direktor HDS-a Nenad Marčec, kao i drugi predstavnici HDS-a, sudjelovali su 3. studenog na sastanku udruga kulturnih i kreativnih industrija s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. Tom je prilikom dogovoreno kako će udruge izraditi simulacije učinaka reforme na primanja svojih članova i dostaviti ih Ministarstvu kulture RH, kako bi ono moglo zauzeti argumentiran stav prema najavljenoj reformi.

Nakon analize budućih učinaka reforme koju je za svoje članove izradio HDS ZAMP, ministrici Obuljen Koržinek upućen je i službeni dopis HDS-a. U njemu su navedeni izračuni koji pokazuju kako će se neto honorari autorima kojima je to drugi dohodak smanjiti za značajnih 7 posto.

„Umjetnici su kreativna iskra kulture i kulturnih industrija“, ističe se u dopisu, „ i zato se zalažemo da se iz porezne reforme izuzmu autorski honorari. Uvođenje doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje bitno utječe na prihode kreativcima iz kolektivnog ostvarivanja autorskih prava. Negativno će utjecati na razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao pokretača razvoja, a neće imati osobit učinak za državu“, istaknuo je u HDS-ovu dopisu Ante Pecotić.

Glazbenici, filmaši, novinari, dizajneri i ostali dionici kulturne i kreativne industrije Hrvatskoj doprinose s više od 15 milijardi kuna godišnje, odnosno 6,3 milijarde bruto dodane vrijednosti te čine 2,3% hrvatskog BDP-a. Preko 42 tisuće radnih mjesta u KKI čini 3% od ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj, a 8,9% ukupne zaposlenosti u Hrvatskoj otpada na kreativna zanimanja.

Pritom svakako vrijedi ponoviti kako su KKI izuzetno otporne na gospodarsku krizu u kojoj jasno pokazuju porast, a snažno se oslanjaju na lokalnu radnu snagu, poglavito mlade ljude.


Komentari