I kinezi uvoze naše proizvode: ‘Samo prošle godine izvezli proizvoda u vrijednosti od 31 i pol milijuna eura’

Foto: HGK

Hrvatski poduzetnici pronašli su priliku za sebe na tržištu najbrže rastućeg svjetskog gospodarstva – u Kini. Samo prošle godine izvezli smo proizvoda drvno-prerađivačke industrije u vrijednosti od 31 i pol milijuna eura, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Koliko je hrvatsko drvo iznimno tamo cijenjeno svjedoče domaći proizvođači Pan Parket, PPS Galeković i Drvoproizvod.

“Izvoz nam je dosad uglavnom bio koncentriran na zemlje regije i Europu. Polako razvijamo izvoz i u Australiju i Indoneziju, a Kinu smo tek krenuli izvoziti te nam je cilj taj izvoz povećati. Kina kao najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo sve više traži europske skupe i ekskluzivne proizvode pa i mi tu vidimo svoju priliku”, rekao je Filip Galeković.

Foto: HGK

Proizvodi Pan Parketa su put do kineskih kupaca pronašli su na međunarodnom sajmu podnih obloga Domotex asia/Chinafloor prije pet godina.

“Ubrzo nam Kina postaje treće izvozno tržište. Cijena koju postižemo u Kini pet je puta veća od one koju postižemo u Njemačkoj“, kaže Daniel Smiljanić, vlasnik Pan Parketa.


“Potencijal za jačanje gospodarskih odnosa Kine i Hrvatske ogroman je, stoga ne iznenađuje sve veći interes tvrtki za suradnju. Naše predstavništvo u Šangaju omogućava hrvatskim tvrtkama da iz prve ruke doznaju što je potrebno za izlazak na kinesko tržište”, istaknuo je predsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Komentari

loading...
-->