I DALJE MOGUĆI NOVI IZBORI: Evo što bi se uskoro moglo dogoditi ‘Vladi’ HDZ-a i MOST-a!

Facebook

Ako je već za vrijeme formiranja Vlade došlo do neslaganja, što će se dogoditi kada će se krenuti izglasavati zakoni?

Iako se na trenutak činilo kako se bura oko izbora konačno smirila te kako su u tijeku posljednji zaveslaji prije usidrenja nove hrvatske Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem, čini se kako još ništa nije gotovo.

Iznenađenja za vrijeme, ali i nakon izbora nije nedostajalo pa su tako neki socijaldemokrati koji su do jučer mahanje zastavama nazivali hajdučkim ponašanjem, postali istinski hrvatski domoljubi i naposljetku, koaliciji koja nosi epitet domoljubne stvorili velike probleme. No, stranačka operativa koja je i više nego uhodana i nalazi se na zaista zavidnoj razini u odnosu na druge stranke, Hrvatskoj demokratskoj zajednici ipak je osigurala nastavak pregovora s MOST-om baš kada se činilo da su domoljubnim Hrvatima sve lađe potonule. Nestranački čovjek (iako je u to malo teško povjerovati jer vođenje Vlade RH podrazumijeva bavljenje politikom) i vrhunski stručnjak rješenje je koje je zadovoljilo obje strane, no u posljednjih par dana svjedoci smo nesuglasica između partnera koji bi vrlo brzo trebali formirati buduću hrvatsku Vladu.

Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Novoizabrani šef Hrvatskog sabora tako je na sebe navukao ljutnju glasnogovornika MOST-a, Nikole Gromoje koji je Željka Reinera kritizirao zbog odlaska na zimovanja ”pod rotirkama”, iako je u isto vrijeme njegov šef Božo Petrov, također uživao u zimskim radostima. Već danas, na pomolu su novi ”sukobi”. Naime, Ružica Vukovac kazala je kako joj nije jasno ”što se događa i zašto se stvari kompliciraju”.

”Čini se da HDZ i Domoljubna koalicija sada traže nešto više od onoga što je dogovoreno. Navodno je upitno šest ministarstava, ali to je bilo i za očekivati”,  kazala je Vukovac prije sastanka u Mostu, prenosi N1. Podsjetimo, pregovori HDZ-a i Mosta o sastavljanju Vlade prema svemu sudeći neće biti lagani jer MOST traži šest Ministarstava, a posebno inzistira na MUP-u. Iako su Tomislav Karamarko i Božo Petrov jučer izjavili kako će se Sabor održati već 18. siječnja, pitanje je hoće li se uspjeti do tada dogovoriti o Vladi…

Upravo zato, nemoguće je ne postaviti pitanje koliko dugo će se ovako formirana Vlada uspjeti održati te hoće li zbog fokusa na ”zadovoljavanje obje strane”, u sjenu pasti ona ključna problematika, odnosno problemi koji se u Lijepoj našoj već godinama ne rješavaju iz raznoraznih razloga: bilo osobnih razloga ili pukog neznanja. Međutim, utjeha u cijeloj priči je ranije spomenuti stručnjak Tihomir Orešković koji iako će zasigurno provesti za mnoge bolne rezove i reforme, ipak ulijeva nadu kako će znati  i moći napraviti balans između HDZ-a i MOST-a te kako sukobi i neslaganja između spomenutih neće biti svojevrsni spinovi i mazanje očiju javnosti dok hrvatsko gospodarstvo tone sve dublje i dublje, a mladi i stručni ljudi mahom odlaze iz Hrvatske. Ili ipak, možda bi iseljavanje mladog i obrazovanog kadra trebali poticati jer upravo je takav bio i potencijalni novi mandatar kojeg je izgradila njegova stručnost, a ne politika. Tko zna kako bi prošao da je svoju karijeru i ime gradio isključivo unutar naših granica: odgovor vjerojatno svi pretpostavljamo.

Oreškovićeve ključne reforme

Novi mandatar Tihomir Orešković, nakon sastavljanja Vlade planira što prije krenuti s tri ključna projekta i tri ključne reforme, doznaje Jutarnji list.

Projekti koje planira su: nizinska pruga Rijeka – Zagreb sve do granice s Mađarskom, projekt navodnjavanja Slavonije te ubrzavanje projekta LNG terminala na Krku. S druge strane, tri su ključne reforme: reforma javne uprave, zdravstvenog sustava te brojnih Vladinih agencija.

Novi mandatar Tihomir Orešković uvjeren je da Hrvatska treba brzo krenuti upravo s navedene tri ferodme kako bi što prije dokazala Europskoj uniji i međunarodnim agencijama da nova Vlada ozbiljno shvaća situaciju i da se sve promjene mogu zajedno usuglasiti. Oreškovićev će tim navodno inzistirati i na povećanju produktivnosti javnog sektora kako bi se postigao jedan od glavnih ciljeva, a to je jače gospodarstvo.


Komentari